Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Zakaj naj pripadam skupnosti?

Zakaj naj pripadam skupnosti?

Besedo »skupnost« veliko slišimo, posebno v cerkvi. Ampak kaj dejansko pomeni?

Dnevno tvorimo in vzdržujemo odnose. Namenjeni smo za odnos z Bogom in z drugimi ljudmi. Najbližji prijatelji, razumevajoča družina ali ljudje, ki so ti blizu, ko si sam – to je bistvo skupnosti.

Resnična skupnost ni samo zgrajena na bližini, ampak na namenu. Bistvo skupnosti ni samo, da smo povezani, ampak da gremo skupaj naprej. Prava prijateljstva so tista, kjer drug drugemu pomagamo narediti korak bližje Jezusu.

Štiri prednosti pripadanja skupnosti

1. Si poznan.

Prijatelji te poznajo: tvoje strahove, želje, boje, vrednote, slabosti in prednosti. Vsakega od nas bi morali poznati in ceniti takega kot je, saj vsakega pozna in ceni Bog (Psalm 139:13-16).

Ti si lahko ta, ki svojim prijateljem pomaga bolj udobno rasti skozi to, da med sabo delite več drug o drugem. Tvoja pripravljenost deliti svoje srce, boje, zmage in iskrene misli bo spodbudila tudi druge, da bodo sledili tvojemu zgledu. Bolj kot si ti transparenten, več potenciala ima nek odnos da raste.

2. Zaupaš in ti zaupajo

Zaupanje je kot kisik v življenju naših odnosov. Ozračje, ki mu primanjkuje zaupanja, lahko povzroči, da prijateljstva zamrejo. Po drugi strani pa lahko ozračje, polno zaupanja, pripomore k čudovitim doživetjem in pogovorom, ki lahko tebi in tvojim prijateljem pomaga narediti naslednje korake v hoji z Jezusom.

Ker je Jezus za nas vreden zaupanja, se moramo tudi mi truditi, da smo vredni zaupanja za druge (Psalm 31,14-15). Zaupnost lahko privzgojimo svojim prijateljem tako, da jim pomagamo osredotočiti se na Boga (Pregovori 3,5; Psalm 56,3-4). Zaupanje pripravlja pot za naslednje skupne korake.

3. Si iskreno ljubljen

Ljubiti se učimo tako, da posnemamo Jezusa. On se je odrekel nečemu (svojemu življenju), da bi mi lahko nekaj dobili (večno življenje). On nam je zgled, da ljubezen pomeni skrbeti za dobrobit drugega, ne glede na ceno – in to je to, kar lahko naredimo za naše najbližje (Filipljanom 2,3-8).

Bog je poslal Jezusa, da plača za naše grehe, ne zaradi naše velike ljubezni do Boga, ampak zaradi njegove velike ljubezni do nas (1 Janez 4:19). In zaradi Božje ljubezni do nas, smo zmožni tudi mi ljubiti drug drugega (1 Janez 4:11).

4. Vlagamo drug v drugega

Najboljša prijateljstva ne obstajajo v vakumu. Odnosi postanejo trdnejši ko dve ali več osebi hodita skupaj skozi razne izkušnje. Naslednji koraki so proces, ne enkratni dogodki.

Jezus je pomagal rasti svojim prijateljem. Bili so ribiči, ko jih je srečal, ampak skozi skupni čas in odnos z Jezusom so bili za vedno spremenjeni. Jezus je videl njihov potencial, da lahko nekega dne postanejo vodje cerkve (Luka 5,1-11).

Včasih nas bodo naši prijatelji ljubeznivo opomnili in včasih bomo mi ljubeznivo opomnili njih. Ni važno kdo pomaga komu, saj vsi delamo korake naprej skupaj in to je bistvo dobrega prijateljstva.


Vir: newspring.cc 

Foto: unsplash.com

Sorodne objave: