Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Vsak dan je slab dan

Vsak dan je slab dan

Kako me je knjiga Pridigarja naučila uživati življenje

Po desetletjih služenja v cerkvi, kaj je en nasvet, za katerega bi si želela, da bi ga dobila že kot mladostnica? Preučuj knjigo Pridigarja.

Pridigar mi je pokazal skrivnosti do radosti v življenju, tudi ko sem sredi težav. Rešil me je razočaranj, ko so bile stvari, za katere sem upala, da bodo obrodile sadove, zaman. Ko so mi prijatelji obrnili hrbet, mi je Pridigar pomagal upreti se zagrenjenosti. Ozdravil me je postavljanja svojih upov na točno določen izid in me varoval pred zmedenostjo in pomanjkanjem poguma, ko so prišle slabe novice.

V kratkem, Pridigar me je naredil realistično in še nikoli prej nisem bila tako srečna. Ta zbirka modrosti je postala moja najljubša knjiga v Bibliji (je tudi najljubša knjiga J. I. Packerja, čigar pisanje me je navdušilo za to knjigo) in obžalujem, da je nisem temeljito preučevala že prej.

Če si pridobimo modrost, ko smo še mladi, nas bo to pripravilo na realnost življenja. Očisti nas napačnih predpostavk s katerimi včasih beremo preostanek Svetega pisma. Tudi če Pridigarja odkrijete v zrelejših letih, vam lahko še vedno odpre oči. Naučimo se, da življenje ni zašlo na stranpoti; že od začetka je bilo izkrivljeno (Pridigar 1:15). Pridigar naslika neolepšano sliko realnega življenja, a njegove težke sence nam lahko pomagajo videti luč resnične radosti.

Slabi dnevi so normalni

Za začetek nam Pridigar pove, kakšno življenje v resnici je. “Mučno opravilo je dal Bog ljudem, da se ubadajo z njim” (Pridigar 1:13). Življenje poteka na tak način, za vse nas. 

Zaradi našega usodnega greha je Bog preklel zemljo in naložil težavnosti na Adamov potomce (1 Mojzesova, 3:16-19). To prekletstvo ima učinek na vse nas, ki živimo “pod soncem” (Pridigar, 1:3). Kristjani niso izvzeti. Prekletstvo se prav tako nanaša na vse, kar človek dela. “Kakšen dobiček ima človek od vsega svojega truda, s katerim se muči pod soncem” (Pridigar, 1:3)? Življenje je obremenjujoča naloga, izčrpavajoče delo, naporno garanje. Je mučno opravilo. In Bog ga je naredil takega.

Naš problem je, da ne verjamemo resnično, da je življenje mučno opravilo. Mislimo, da če si trdo prizadevamo, da bomo sčasoma uspeli. Predstavljamo si, da je trpljenje kratkotrajno in da je bolečina izjema pravilu in da je poraz le uvod v zmago. Te napačne predstave nas zaslepijo in vodijo v nazadovanje, razočaranje ob porazih in izgubah, v zbeganost ob preizkušnjah in v zmedenost ob bolečini. Stvar ne bi smele biti take! Govorimo, da imamo “slab dan” kot če je to le eden na vsakih tisoč, ampak Pridigar (in tudi preostanek Svetega pisma, če ga beremo na pravilen način), nam pravi, da si vsi dnevi slabi. Dnevno življenje pod soncem je mučno opravilo.

Hitreje se soočimo z dejstvom, da živimo in delamo v svetu, prekletem zaradi greha, bolj realistični in stabilni bomo. Nehali bomo pričakovati, da bodo stvari vedno šle na boljše. Ne bomo tako presenečeni, ko se bodo včasih poslabšale. Ne bomo se več bali slabih novic; ne ker bi upali, da ne bodo prišle, ampak ker bomo vedeli, da prihajajo (Psalm 112:7; Pridigar 12:1).

Ko bomo razumeli Pridigarja, se bomo naučili soočiti se z nesrečnimi opravili življenja s pogumom in veseljem. Ne bomo tako hitro podvomili v Boga in končno bomo imeli trajni mir v svojih srcih. Moja družina se opominja (z nasmehom), ko smo soočeno z nesrečnimi opravili, “To je Pridigar!” Z drugimi besedami, Bogu lahko zaupamo; povedal nam je, da se bo to zgodilo.

Blagoslovi, ki jih ne moremo prešteti  

Pridigar nas uči uživati življenje tudi sredi naših mučnih opravil. Ker čeprav je vse človeško delo pod vplivom padca, daje Bog tem, ki jih je poklical v skladu s svojim namenom, radost. “Ni sreče v človeku, ki jé in pije in izkazuje svoji duši dobroto s svojim trudom: videl sem, da je tudi to iz Božje roke. … Človeku, ki mu je všeč, on daje modrost, spoznanje in veselje” (Pridigar 2:24;26).

Božji darovi radosti niso naključni; prihajajo iz njegove roke. In kot pravi Jakob, “Vsak dober dar in vsako popolno darilo prihaja od zgoraj, od Očeta luči” (Jakob 1:17). Bog blagoslovi delo Kristjanov z radostjo. Vsak občutek zadovoljstva ob postlani postelji, očiščenih tleh in pospravljeni omari pride iz Božje roke. Sreča ob pravočasno opravljenem delu, o zadostnih financah ali oddanem poročilu prihaja na nas od Očeta luči. Užitek ob okusnem obroku in oprani ter pospravljeni posodi? Ja uganili ste: prihaja iz Božje roke.

Kaj pa olajšanje ob razrešitvi problema, radost ob branju knjige svojim otrokom, blagoslov ob olajšanju moževih težav? Svež veter v zadušenem jutru, prijetno kosilo s prijatelji, sladek občutek udobne postelje zvečer – vsi ti trenutki užitkov v našem delu so popolna darila od Očeta luči.

Ko začnemo biti pozorni na Božja darila veselja, se nagne tehtnica med težavami in veseljem močno na stran slednjega. Kot rad pravi moj mož, dobra darila dežujejo na nas od zgoraj, iz Božje roke, vsak dan, ob vsakem trenutku. Radost v vsakodnevnih opravilih lahko najdemo, če si le vzamemo čas, da jih vidimo in se zahvalimo Bogu. Razmisli: na kak način se lahko danes opomniš, da uživaš v darilih iz Božje roke? Odkril boš, da je Bog tem, ki mu ugajajo, dal srečno mučno opravilo.

Zadnje priznanje

Kot zadnje, Pridigar nam pomaga videti preko naših mučnih opravil. Tudi če te prijatelji zapustijo in tvoj posel propade in si se priseljen preseliti v manjše stanovanje, si lahko trden, saj končna vrednost tvojega dela ni najdena v tem življenju. “Bog namreč pripelje pred sodbo vsako dejanje, tudi vsako zakrito, naj bo dobro ali hudo” (Pridigar 12:14).

Z drugimi besedami, ni dano nam tukaj in zdaj, da bi določali končno vrednost svojega dela. Kot pravi Jeremiah Burroughs, smo preprosto poklicani, da “izpolnjujemo zadolžitve svojih trenutnih okoliščin,” v zaupanju Bogu, ki bo končni sodnik rodovitnosti našega dela in nam zanj dal nebeško nagrado.

To pomeni, da ni pomembno, koliko časa in srca si vložil v propadlo prijateljstvo, koliko kreativnosti si moral vložiti v posel, ki je propadel ali koliko truda si vložil v dom, ki ga moraš zapustiti, tvoje delo za Boga ni nikoli izguba. Zato lahko Pavel reče, “Zato, moji ljubi bratje, bodite stanovitni, neomahljivi, nadvse uspešni v Gospodovem delu, ker veste, da vaš trud v Gospodu ni prazen” (1 Korinčanom 15:58).

Življenje pod soncem je neusmiljeno in ne kaže znakov, da bi postalo lažje. Naše delo je prekleto in bo pogosto, bolj verjetno kot ne, propadlo na nekem človeškem nivoju. Ampak Božji človek se lahko s porazom sooči z mirom in zaupnostjo; lahko se celo veseli časov, ki prihajajo (Pregovori 31:25). Kajti isti Bog, ki nam je povedal, da bo življenje težko, nam je rekel tudi, da bo on blizu (Psalm 34:18).

Skozi vero v Kristusa lahko uživamo Božje očetovske darove, vztrajamo v delu v katerega nas je poklical in stremimo k dnevu, ko bomo – po čudoviti milosti – prejeli naše priznanje od Boga (1 Korinčanom 4:5).


Vir: desiringgod.org

Avtor: by Carolyn Mahaney

Foto: unsplash.com

Sorodne objave: