Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Sprejel sem Jezusa. Kaj zdaj?

Sprejel sem Jezusa. Kaj zdaj?

Čestitamo! Če si sprejel Jezusa v svoje srce, si postal nov kristjan in si ravno doživel začetek svojega novega, večnega življenja (Janez 3,16 in 10,10). Tvoji grehi so oproščeni in dan ti je nov, svež začetek (Rimljanom 4,7) ter neopisljiva, čudovita radost (1 Peter 1,8-9).

Poznati Jezusa je čudovit blagoslov, verjetno pa se sprašuješ: “Kaj zdaj? Kaj je naslednji korak?” Sveto pismo ponuja nekaj pomembnih principov za te, ki so pravkar začeli svojo pot z Bogom.

Prvič, kot nov kristjan začni z branjem Biblije.

Sveto pismo je Božje sporočilo za tebe. Govori o vsem, kar je potrebno vedeti, da lahko začneš in živiš življenje z Bogom. Zato začni brati Sveto pismo (oz. Biblijo), ker je to tvoja dnevna duhovna hrana.

Obstajajo različni prevodi, nobeden ni popoln. Toda priporočamo ti, da izbereš takega, ki ti je razumljiv in je zvest originalnemu tekstu Biblije. Različne prevode v slovenskem jeziku lahko najdeš na Biblija.net. Veliko več prevodov boš našel v angleščini, za kar se lahko zatečeš na BibleGateway.com ali YouVersion.com.

Priporočamo, da svoje branje začneš z Evangelijem po Janezu ali s katerim drugim Evangelijem, da spoznaš, kaj je Jezus govoril, učil in delal, ko je bil na zemlji. Za odgovore na praktična vprašanja o Bogu in duhovnih izzivih se lahko obrneš na spletno stran GotQuestions.org. Biblija uči: “Potrudi se, da se boš pred Bogom izkazal za preizkušenega, za delavca, ki se mu ni treba sramovati in ki pravilno ravna z besedo resnice” (2 Timotej 2,15).

Drugič, kot nov kristjan začni moliti.

Molitev je preprosto pogovor z Bogom. Mnogi verjamejo, da mora molitev vključevati formalni sklop besed in lahko poteka le med cerkvenim obredom. Biblija pa nas uči, naj molimo neprenehoma (1 Tesaloničanom 5,17). Naročeno nam je, naj pristopamo k Bogu dan in noč. Če si želimo globlje poznati Boga, moramo redno komunicirati z njim.

Vsak dan se lahko zahvališ Bogu, ga prosiš, da ti pomaga v vsakodnevnih potrebah in moliš za druge. Pomembno je tudi, da moliš skupaj z drugimi kristjani, ker boste tako lahko drug drugega spodbujali, slavili Gospoda in skupaj iskali odgovore na svoje potrebe. Nasvete o molitvi lahko poiščeš kar v Jezusovi molitvi (Matej 6,9-13).

Tretjič, kot nov kristjan se krsti v vodi.

Krst v vodi simbolizira tvoje novo življenje v Kristusu in oznanja, da si sedaj predan Jezusu. Celo Jezus je bil krščen (Luka 3,1-22) in poziva svoje sledilce, naj se prav tako krstijo. Tudi prvi Jezusovi učenci so se krstili v vodi (Apostolska dela 2,41).

Krst po navadi izvedejo vodje cerkve. Lokalni pastor ali cerkveni vodja bo zagotovo z veseljem govoril s tabo o krstu, če izraziš svoje zanimanje za to.

Četrtič, kot nov kristjan zgradi prijateljstva z drugimi kristjani.

Krščansko življenje je ustvarjeno za skupnost z drugimi. Jezus je veliko svojega časa na zemlji investiral v svojih 12 učencev, ki so postali njegovi najbližji prijatelji. Na tak način kliče tudi nas, naj živimo v skupnosti z drugimi. Nova zaveza ima preko 50 vrstic, ki vsebujejo frazo “drug drugega” in se nanašajo na medsebojno ljubezen, služenje, spodbujanje in molitev. Vse te zapovedi zahtevajo odnos z drugimi kristjani.

Skupnost z drugimi verniki je eden od namenov lokalne cerkve. Če v tvoji okolici obstaja cerkev, ki uči Sveto pismo, je to dobro mesto, kjer se lahko vključiš. Če pa živiš v kraju, kjer ni cerkve, boš moral moliti, da ti Bog odpre možnosti, da se povežeš z ostalimi kristjani v tvoji okolici.

Petič, kot nov kristjan pomagaj drugim.

Ko začneš svoje novo življenje kot kristjan, boš v sebi našel novo ljubezen, ki ti daje željo, da pomagaš drugim. Sveti Duh te bo vodil v načine, kako lahko pomagaš drugim. Morda lahko služiš revnim v svoji skupnosti, pomagaš sosedu pri vsakodnevnih opravilih ali pa obiščeš bolnega prijatelja v bolnišnici. Svetu Duh te jasno kliče, da pokažeš Božjo ljubezen (1 Janez 3,17-18).

Šestič, kot nov kristjan povej nekomu o svoji veri.

Postati kristjan ni skrivnost; je razlog za praznovanje! Povej vsem, ki želijo poslušati, o Kristusovem delu v tvojem življenju. V nekaterih primerih bodo tudi drugi sprejeli vero v Jezusa skozi tvoj vzor. Preden se je Jezus vrnil v nebo, je naročil svojim učencem naj naredijo vse narode za njegove učence (Matej 28,18-20). Še danes so kristjani poklicani, da delijo svoje upanje z drugimi (1 Peter, 3,15-16).

To so preprosti napotki, ki so ti lahko v pomoč, da rasteš v svoji novi veri; to ni seznam zahtev, kako postati ali ostati kristjan. Rešen si po milosti skozi veri, brez kakršnih koli lastnih dejanj (Efežanom 2,8-9). Bog je začel delo v tebi in on obljublja, da ga bo dokončal (Filipljanom 1,6). Naj te Bog blagoslovi ko postajaš zrelejši v svoji veri!


Za vsa vprašanja in nasvete se lahko obrneš tudi na katerega izmed vodij skupin, ki jih najdeš v rubriki "NajMladi - Skupine", ali pa nam pišeš na info@najmladi.com. Z veseljem ti bomo pomagali! :) 

Sorodne objave: