Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Se daš poučiti? 10 vprašanj iz Psalma 119

Se daš poučiti? 10 vprašanj iz Psalma 119

Kmalu se začne šola. Študentje se pripravljajo na ponovno snidenje s knjigami. Nekateri študirajo, da pridobijo diplomo, ampak nobeden Jezusov učenec še ni diplomiral iz šole krščanske rasti. Vsi smo poklicani, da se učimo od Jezusa, zato je sedaj dober čas, da se vprašamo: »Se dam poučiti?«

Moj nedavna študija Psalma 119 mi je razdela veliko o tem, kako biti učeč. Ko sem ga brala, sem se spraševala, »Je moje srce pripravljeno, da se uči od Gospoda?«

  1. Me Božja beseda motivira za slavljenje?

»Zahvalil se ti bom z iskrenim srcem, ko se bom učil sodb tvoje pravičnosti.« (Psalm 119:7)

Mnogokrat imamo veliko razlogov, da preučujemo Božjo besedo – je slavljenje eden od njih? Psalmist pravi v vrstici 7, da se želi učiti Gospodovih pravičnih pravil, da bi ga lahko slavil z iskrenim srcem. V 12. vrstici pravi, »Slavljen si, o GOSPOD; úči me svojih zakonov.« Gospodov blagoslov je preplavil njegovo srce in ga sedaj žene, da preučuje Božjo besedo, da bo lahko dal Bogu čast, ki si jo zasluži.

  1. Ali priznam, ko se motim?

»Umakni od mene lažno pot, svojo postavo mi milostno razodeni.« (Psalm 119:29)

V 26. vrstici psalmist pravi, »Pripovedoval sem o svojih potih in si me uslišal« in potem, »Umakni od mene lažno pot« (vrstica 29). Odprl je svoje srce Bogu, iskreno priznal in sedaj, ko mu je Gospod odgovoril, išče popravek glede svojih napak. Opažam, da mi je težko priznati, ko sem motim, ampak ključno je sprejeti svojo omejeno sposobnost in ceniti to, kar je pravično in resnično nad tem, kar je imelo zame smisel v preteklosti.

  1. Poznam svoje omejitve?

»Tvoje roke so me naredile in utrdile, daj mi razumnosti, da se bom učil tvojih zapovedi.« (Psalm 119:73)

Psalmist na Gospoda gleda kot na svojega učitelja, ker je on njegov Stvarnik; ve, da je odvisen od Brezmejnega. Medtem ko ponos išče znanje, da presodi, kaj je resnično, drža ponižnosti vpraša Boga za njegovo modrost in s hvaležnostjo sprejme razumevanje.

  1. Verjamem, da me lahko Bog spremeni?

»Úči me, GOSPOD, pot svojih zakonov, čuval jo bom do konca.«  (Psalm 119:33)

Včasih zapremo svoja srca pred navodili, ker nam primanjkuje vere, da lahko Bog spremeni naše željo, da bi izpolnjevali njegovo voljo. Pozabljamo, da nam je Bog obljubil, da nam bo dal tako navodila kot tudi moč, da jih izpolnimo. Očetov namen je, da skozi njegovo učenje rastemo in se učimo odsevati slavo njegovega sina Jezusa, in njegovi nameni se vedno izpolnijo.

  1. Poznam ljubezen svojega učitelja?

»GOSPOD, zemlja je polna tvoje dobrote (ljubezni), úči me svojih zakonov.« (Psalm 119:64)

Našli bomo radost v iskanju in zaupanju svojemu učitelju, čigar ljubezen napolnjuje vso zemljo. Verjamem, da je Božja ljubezen zapisana v vsem stvarstvu? Verjamem, da ta ista ljubezen prihaja do mene skozi njegovo besedo? Ko vidimo in intimno poznamo Božjo ljubezen, lahko z gotovostjo pravimo, »Naredi s svojim služabnikom, kar v skladu s tvojo neomajno ljubeznijo in uči me svojih poti.«

  1. Zaupam dobroti svojega učitelja?

»Dober si in delaš dobro, úči me svojih zakonov.« (Psalm 119:68)

Psalmist pravi Gospodu, »Dober si in delaš dobro« (vrstica 68). To zaupanje v Gospodovo dobroto nam pomaga, da lahko krmarimo tudi skozi bolj zahtevne resnice Božje besede, ko nas mika, da zaidemo od njih, tako da zakrknemo svoje srce. Zaupamo njegovi dobroti v preizkušnjah, ker smo videli končno razodetje dobrote v njegovi zmagi nad zlom na križu.

  1. Cenim Božjo besedo kot končni vir modrosti?

»Postal sem modrejši kakor vsi moji učitelji, kajti tvoja pričevanja so moje premišljevanje.« (Psalm 119:99)

Psalmist se ne ponaša s sabo, ampak radostno priznava, da je Božja modrost nad vso človeško modrostjo. Vse druge učitelje primerja s standardom, ki ga postavlja Gospodovo učenje, in ne obratno.

  1. Postavljam Bogu vprašanja?

»Moje oči hrepenijo po tvojem izreku, pravim: ´Kdaj me boš potolažil?´« (Psalm 119:82)

Psalmist zaupa Bogu, a mu še vedno postavlja težka vprašanja, kot recimo »Kdaj me boš potolažil?« (vrstica 82), »Koliko je dni tvojega služabnika?« in »Kdaj boš izvršil sodbo nad mojimi preganjalci?« (vrstica 84). Ta vprašanja razodevajo hrepenenje po izpolnitvi Božjih obljub prav tako pa iskreno bojevanje z Božjim časom.

Svet je nenavaden prostor. Bojujem se, da se oprimem večnosti. Ampak Jezus je naredil pot zame, da lahko imam živ, odkrit odnos s samim Stvarnikom – vključujoč težka vprašanja.

  1. Kaj sem se naučil iz svojih prejšnjih lekcij?

»Dobro je zame, da so me zadele nadloge, da se učim tvojih zakonov.« (Psalm 119:71)

Eden od pokazateljev, da si učljiv je, da prestaneš test. Dober študent ceni teste, ker ve, da ti razkrijejo resnične dokaze rasti in potrebo po nadaljnji rasti.

  1. Sem služabnik?

»Ravnaj s svojim služabnikom po svoji dobroti, úči me svojih zakonov.« (Psalm 119:124)

V Psalmu 119 najdemo neverjetno povezavo med psalmistovo željo, da je učljiv in njegovo identiteto Gospodovega služabnika. Skupek zapovedi je Božja ljubezen – ljubezen do Boga in bližnjega – medtem ko je končni izraz ljubezni smrt sebi za korist nekoga drugega. Bolj ko rastemo v spoznanju Gospoda, bolj si želimo služiti drugim, še posebno svojim bratom in sestram in Kristusu. Kot vajenec služi poleg mojstra, tako se tudi mi učimo skozi delo, da se kot Kristusovi služabniki pridružimo Očetovemu delu.

Čeprav nisem taka učenka, kot bi si želela biti, me dejstvo, da je samo Jezus Kristus, moj Zastopnik, služil Očetu v popolnosti, napolnjuje z upanjem in mirom. In celo on si je vzel čas, da se je učil tega, kar je zagotovo že vedel (Luka 2:46-52). Zaradi križa imam zaupnost, da je bil moj greh odplačan in da je pravičnost, ki jo zahteva Bog, moja po Jezusu Kristusu.

On je moja pomoč in rešitev in njegov Duh mi daje upanje, da bo tudi moja duša nekoč rekla, »Nisem se umaknil od tvojih sodb, ker si me ti učil.« (Psalm 119:102).


Avtor: Rachel Lehner

Vir: unlockingthebible.org

Foto: unsplash.com 

Sorodne objave: