Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Rasteš samo, ko ti je neudobno

Rasteš samo, ko ti je neudobno

Če vse gre predobro, si verjetno obtičal v neudobnih občutkih. Ne pridružuj se “lahki” množici. Ne boš rastel. Mnogim je tako udobno, da so nesrečni.

Zlomiti navado, poskusiti nekaj novega, tvegati, skleniti nove povezave ali postaviti sebe v povsem novo situacijo, ne bo enostavno, toda splača se. Izrčpalo te bo, ampak splačalo se bo.

Calvin Coolidge pravi:

“Vsa rast je odvisna od aktivnosti. Ni razvoja, fizičnega ali intelektualnega, brez truda in trud pomeni delo.”

Udobje lahko vodi do zatopljenosti vase, zdolgočasenosti in nezadovoljstva.

Lahko ti je udobno in stagniraš ali pa sebe razteguješ - postane ti neudobno - in rasteš. Izberi slednje!
Pojdi tja, kjer so visoke zahteve. Pojdi tja, kjer te pritiskajo k boljši izvedbi.

Dr. Elizabeth Lombardo, psihiatrinja in avtorica knjige “Better Than Perfect”, pravi, da ljudje, ki redno iščejo sveža izkustva, postajajo bolj kreativni in emocionalno odporni, kot pa tisti, ki so ujeti v rutino. Lombardo pravi:

“Zlomiti svoj lasten kalup te lahko naredi samo močnejšega in bolj gotovega, da dosežeš višje nivoje v svojem profesionalnem in osebnem življenju.”

Da bi rastel, moraš sprejeti neudobje. Prehod bo neudoben in zastrašujoč, toda takšna je narava zveri.

Raztegni se. Kar je mogoče, ti bo lahko celo všeč.

Peter McWilliams je rekel: “Cone udobja so največkrat razširjene preko neudobja.” Neudobje je pospeševalec rasti. Povzroča, da hrepeniš po več. Prisili te, da se spremeniš, raztegneš in prilagodiš.

Skrivnost uspeha leži v tem, česar se izogibaš. V tistih stvareh, ki se zdijo, da te vedno znova zlomijo in ponižajo tvojega duha.

Išči neudobje. Namerno in načrtno delaj stvari, ki tvoje omejitve na veliko podaljšujejo. Če ženeš samega sebe k napredku - v kakršnem koli pogledu - ti je neudobno.

Ko si izzvan, si pravzaprav vprašan, da postaneš več kot si sedaj. To pomeni ustvarjati nove perspektive, pridobivati nove veščine in pomikati meje. Z drugimi besedami, moraš razširiti svoje razumevanje, da boš lahko premagal ovire, s katerimi se soočaš.

Učenje udobja sredi neudobja je ena največjih veščin, ki jih v življenju lahko pridobiš. Če se naučiš te vrline, lahko dosežeš osvojiš in obvladaš v glavnem vse.

Od časa do časa izstopiti iz svoje cone udobja izzove tvoje mentalne sposobnosti. Mentalno aktivni ljudje neprestanoma gradijo goste mreže povezav med svojimi celicami v možganih. Znanstveniki temu pravijo “kognitivna rezerva.” Nadaljnje učenje novih stvari gradi in vzdržuje te povezave. Mentalna, izzivov polna opravila imajo največji učinek na zdravje tvojih možganov. Bodi odprt do novih izkustev, ki povzročajo, da boš na svet gledal drugače in opravljal stvari bolje.

Če obvladaš neudobje, lahko osvojiš in obvladaš v glavnem vse!

Neudobje je lahko radosten ključ, ki za tebe vse odpira. Lahko premagaš odlašanje, začneš z novo navado, se naučiš nov jezik, uspeš v izzivih in fizično izčrpnih dogodkih, raziskuješ nove stvari, govoriš na odru in celo sprejmeš minimalističen način življenja.

Jonathan Lethem pravi: “Neudobje je precejšen del mojega glavnega načrta.”

Ta opravila se v začetku zdijo bolj “boleča”, toda dosegel boš več, kar bo ugodno vplivalo na končno izid. In tisto bo le začetek.

Ponavaljanje razširja tvoje omejitve udobja. Če neudobje dovolj prakticiraš, z različnimi aktivnostmi, se tvoja cona udobja dovolj razširila, da bo vsebovala neudobje. In potem lahko obvladaš tvoj osebni mehurček.

Pomisli o tem. Koliko stvari ti je nekoč bilo neudobno, sedaj pa jih sprejemaš brez težav?

Na žalost se mnogi ljudje izogibajo neudobju. Naredijo vse, da se mu izognejo. Preveč udobno jim je, da bi bili potiskani ali zmoteni, da naredijo spremembo ali izboljšajo svoja življenja.

Verjetno je to največji faktor omejitve pri večini ljudi in razlog zakaj ne moreš spremeniti svojih navad.

Toda obstaja dobra novica: V čemer koli čutiš neudobje, nekje zunaj je nekdo, ki se počuti enako. V tvojem neudobju nisi nikoli povsem sam! Včasih nam samo zavedanje tega lahko podari več udobja, da stremimo čez vsakdanje.

Neudobje je pospeševalec napredka!

Človeški um si poskušaj predstavljati kot mišico, ki se po naravi napne,
O človeškem umu lahko razmišljaš kot o mišici, ki se sčasoma napne, razen če jo namerno treniramo. Tvoja osebna rast je v veliki meri odvisna od novih izzivov in aktivnosti.

Spopadi se s strahom, ki te je zadrževal pred najboljšim življenjem doslej. Tvoj um ima način kako se spopade s situacijo. Izzovi ga in te bo nagradil.

Jerry Dunn je enkrat rekel: “Ne omejuj svojih izzivov; izzovi svoje omejitve.”

Izzovi svoj um - postavi ga v manjše neudobne situacije, tako da se poženeš v učenje opravil, ki jih ne opravljaš po naravi. Večina stvari se zdi nemogoče, dokler niso narejene.

Daj si dovoljenje, da misliš in ravnaš nad običajnim. Pospešiti, ko je zoprno ali boleče ali izčrpavajoče, gradi karakter.

Bodi dober v tem, da ustvariš čas za tisto, kar ti je pomembno - še posebej takrat, ko se tako ne počutiš.


Vir:  https://medium.com/the-mission/the-only-time-you-are-actually-growing-is-when-youre-uncomfortable-33198a619ab0

Fotografija: https://unsplash.com/photos/DyVvnXIIlEY

Sorodne objave: