Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Odločitve za novo leto

Odločitve za novo leto

Srečno 2019! Novo leto je tu! Čas je hitro odletel. Na začetku leta vsi imamo zagon začeti znova ali si zastavimo cilje, poglejmo nekaj res dobrih ciljev, ki jih lahko dodaš k svojemu že pripravljenemu seznamu odločitev za leto 2019.

 1. SPOZNAVAJ BOGA. V letu 2019 si postavi spoznavanje Boga za prioriteto. V to vloži svoj trud. Najboljši način, da spoznaš Boga, je branje Svetega pisma. Ne izmišljuj si izgovorov, kot da je Sveto pismo povozil čas, dolgočasno ali težko za brati. Obstaja več različnih prevodov Svetega pisma, ki ti branje lahko olajšajo. Na bible.com lahko celo različne prevodi poslušaš. Branje Biblije je danes lažje kot kadarkoli prej. Ne ustvarjaj si izgovore, preživi čas v branju Svetega pisma. Hitro boš odkril način, ki ti najbolj ustreza.

  Naj še dodam nekaj pripomočkov:

  Apostol Pavel je v tem bil odločen, ko je zapisal: "Zato sem se odrekel vsemu drugemu. Želel bi resnično spoznati Kristusa in silno moč, ki ga je privedla nazaj v življenje." (Filipljanom 3,10; ŽNZ)

 2. ODPRI SE. Zelo smo zaposleni. Zlahka se ujameš v skupino tvojih prijateljev in v to, kaj se dogaja v njihovih življenjih, da pozabiš na tiste, ki so v tvoji neposredni bližini. Šolski hodniki tvoje šole so polni ljudi, ki rabijo Kristusa. Okrog tebe je na tone priložnosti, da lahko drugim pokažeš Božjo ljubezen. Postati moraš le odprt do tega, da te Bog lahko uporabi. Prosi Gospoda, naj ti pokaže ljudi, ki so lačni po Bogu. Povabi jih v svoje življenje. Prisluhni, kaj imajo povedati, in bodi pozoren na to, kako te Bog želi uporabiti, da jim služiš. Bog te želi uporabiti! To ni nekaj težkega.

 3. POVABI NEKOGA V CERKVI ALI MLADINSKO SKUPINO. Eden najlažjih načinov, kako lahko nekoga pripeljati k Jezusu, je preprosto povabiti ga s seboj na bogoslužje ali v mladinsko skupino. Sprva se ti bo zdelo nekoliko smešno, toda izzovi sam sebe, da izstopiš iz cone udobja in povabi koga v cerkev. Veruj Bogu, da bodo njihova srca dotaknjena, in da se bodo predali Jezusu.
  Nikoli ne veš, kaj bo tvoje povabilo pomenilo drugi osebi. Mladenka je povabila svojo prijateljico na dogodek v mladinski skupini. Prijateljica je prišla in tisti večer sprejela Jezusa. Nihče pa ni vedel, da je ravno za tisti večer načrtovala samomor. Preprosto povabilo v cerkev je rešilo njeno življenje. Ne veš, kaj lahko za nekoga naredi še tako enostavna stvar kot je povabilo v mladinsko skupino. Mogoče si ti edina možnost, po kom lahko tvoji prijatelji slišijo o Jezusu. Povej jim o Njem!

 4. BERI. V šoli moraš brati knjige, pri slovenščini, zgodovini in drugje, in se učiti iz učbenikov, tako da se ti ta ideja ne zdi povsem adijo. Toda ne glede na to, naj postane izziv, da boš v letu 2019 prebral nekaj knjig za svojo osebno rast. Preberi kakšno knjigo o vodenju, ali o prijateljstvu. Tema ni toliko važna. Poišči knjigo s temo, ki te zanima, in v naslednjem letu poskrbi, da se boš kot oseba pozitivno razvijal.

 5. RASTI. Zlahka postaneš len. Najverjetneje ti je že udobno v tvojem vsakdanjiku, s prijatelji in v šoli. Ko stvari grejo v redu, hitro zapadeš v len način. Toda pomembno je, da ne ostaneš tam, kjer si sedaj. V letu 2019 naj ti postane izziv, da boš osebno rastel. Izstopi iz svoje cone udobje in začni delati nekaj, kar ponavadi ne bi.
  Javi se, da boš nekje začel pomagati kot prosovoljec; stopi k tvojim vodjem v cerkvi in jim bodi na razpolago. Lahko tudi greš h komu in jim pomagaš pri kakšnem opravilu. Mogoče bi se moral pogovoriti s tisto osebo, ki jo vsi zavračajo, in ji ponuditi svoje prijateljstvo. Stopi iz svoje cone udobja in začni rasti. Ne dovoli, da bi leto spet minilo, ti pa ne bi izkoristil neskončne priložnosti, ki jih imaš.

 6. DAJAJ. V letu 2019 ne pozabi dajati. Prenehaj biti sebičen in začni dajati. Odloči se, da ne boš kupil tiste video igre, in raje dal denar nekomu, ki je v stiski.
  Odloči se, da boš v soboto, ko si ponavadi s prijatelji naokrog, raje šel k staremu očetu, ki več ne more ven, in z njim preživel čas. Za leto 2019 se odloči, da boš postal radodaren: lahko nekomu daš svoj čas, denar ali kaj drugega. Ne glede na to, kako malo imaš, vedno boš našel prostor, da v letu 2019 nekomu nekaj daš.

  "Dajte, kar imate in Bog vas bo tako bogato obdaroval, da ne boste vsega mogli niti sprejeti. S takšno mero, s kakršno dajete, boste dobili povrnjeno.” (Luka 6,38)

To je le nekaj preprostih predlogov, da tvoje leto 2019 postane zanimivo in izpolnjeno. Imaš kakšne boljše ideje? Pošlji nam jih na naš email, da jih delimo še z drugimi.

Vir: studentdevos.com

Sorodne objave: