Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Oči, usmerjene na Jezusa

Oči, usmerjene na Jezusa

Corrie ten Boom (1892-1983), rojeno v Harlemu na Nizozemskem, so nacisti v času druge svetovne vojne poslali v koncentracijsko taborišče Revensbruck skupaj z njeno sestro, ki je umrla leta 1944, nekaj dni preden je bila Corrie izpuščena. Navdihnjena s sestrino nesebično ljubeznijo in odpuščanjem med krutostjo in preganjanjem, je Corrie prepotovala svet kot misijonarka ter oznanjala Božjo ljubezen in odpuščanje.

V Svetem pismu beremo: »On pa naj vas krepča z vso svojo veličastno in silovito močjo, da boste lahko vedno potrpežljivo prenašali vse« (Kološanom 1,11, ŽJ).  

Božja veličastna in silna moč je tisto, kar najdemo, ko upoštevamo zapoved: Napolnite se z Duhom. To ni predlog; Sveto pismo nima predlogov, samo zapovedi, in to je najsrečnejša zapoved celotne Biblije. Ko nam je Gospod rekel, naj pričujemo in delamo učence po vsem svetu, je obljubil: “Prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas” (Apostolska dela 1,9).

Ko sem bila majhna punčka, se spomnim, da sem se pogovarjala z očetom in sem rekla: »Očka, nikoli ne bom dovolj močna, da bi bila prava Jezusova priča in bi prestala trpljenje.« Oče pa je rekel: »Ko greš na pot, kdaj ti dam vozovnico za vlak ali denar za potovanje - tri tedne prej?« Rekla sem: »Ne, očka, na dan, ko grem na potovanje.« In oče je rekel: »Tako dela tudi Bog. Zdaj trenutno ti ni treba imeti moči, da bi trpela za Jezusa, toda v trenutku, ko boš imela to veliko čast, ti bo Gospod dal vse.« In izkusila sem, da nimamo »duha boječnosti, temveč duha moči, ljubezni in razumnosti« (1 Timoteju 1,7), Sveti Duh pa je vedno tam, da opravi delo in nas pripravi.

Zelo me je tolažila tudi naslednja zgodba. »V nekem kraju je bila velika stanovanjska hiša; tam je živelo mnogo ljudi in vsi so dajali svojo kramo v klet.  V kleti je bila tudi čudovita harfa, ki je bila pokvarjena in nihče je ni mogel popraviti. Nekoč je prišel mimo potepuh in vprašal: »Ali lahko to noč prespim v vaši hiši? Zunaj je tako grozna snežna nevihta.« In rekli so: »Nimamo sob za goste, lahko pa spiš v kleti.« Po nekaj urah so nenadoma zaslišali čudovito glasbo, ki je prihajala iz kleti, lastnik harfe pa je prišel dol in rekel: »Kako bi lahko popravil to harfo?« In mož je rekel: »Jaz sem ta, ki je to harfo naredil, in ko nekaj narediš, lahko to tudi popraviš.«

Kdo te je naredil? Ali ni bil to Bog? Ali je bilo kaj narejeno brez Jezusa? Ali mislite, da vas On lahko naredi dobre, neoporečne in spravljene z Bogom in ljudmi, da boste pripravljeni na Jezusov prihod? Zmore in bo to tudi storil, kajti zapisano je, da je Pavel molil: »Sam Bog miru naj vas posveti, da boste popolni. In vse, kar je vašega, duh, duša in telo, naj bo ohranjeno neoporečno, dokler ne pride naš Gospod Jezus Kristus« (1 Tesaloničanom 5,23-24). Je to možno? Brezmadežna integriteta – ti in jaz? Ja! Preostanek besedila pravi: »On, ki vas kliče, je zvest in bo to izpolnil.« Sveti Duh nam kaže marsikaj z Božjega vidika. Sveti Duh nam daje modrost, da preložimo svoja bremena na Gospoda, saj nam daje duhovni vpogled in razumevanje.

Ko sem bila v Vietnamu, sem nosila breme trpljenja, ki sem ga videla v bolnišnici, v plemenih in na bojiščih in Sveti Duh mi je pokazal, da moram svoje breme preložiti na Gospoda. Nismo poklicani, da bi nosili bremena, ampak da bi nosili križ in prinesli sad, zato da nas lahko uporabi kot odprte kanale za tokove žive vode. Pri svojem delu, kjer prinašam evangelij na številne kraje, se včasih počutim šibko in staro, nezmožno govoriti na toliko različnih srečanjih, vendar verjamem temu, kar pravi Sveto pismo: »Prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas« (Apostolska dela 1,9). Sveti Duh daje moč in od Njega nikoli ne moremo pričakovati preveč. Usmeri nas na križ, kjer je Jezus dokončal vse za naše odrešenje. Poslušnost in predaja sta odgovor.

Ko sem bila v zaporu, kjer je umrla moja sestra in še 95.000 drugih žensk, sem doživela, kar je Pavel napisal Filipljanom, ko je bil tudi on v strašni ječi. Sveti Duh je Pavla usmeril na Jezusa in Sveti Duh je storil enako zame. S Pavlom lahko rečem, kar je zapisal v Filipljanom 3,8: »Za izgubo imam vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda.« To se je zgodilo, ko sem bila v tistem groznem zaporu. To se lahko zgodi tudi z vami, ko dovolite Svetemu Duhu, da vse bolj usmerja vaše oči h Gospodu Jezusu, tudi ko morda vstopamo v čas zelo velike teme in trpljenja nad svetom.

Svet je zelo, zelo bolan. Kdo je tisti, ki premaga svet? Tisti, ki verjame, da je Jezus Božji Sin. Prepričana sem, da vsi verjamemo, da je Jezus Božji Sin. To pomeni, da moramo vsi premagati svet – in to je upanje za svet. Najboljše šele prihaja. Jezus prihaja in je rekel »Glej, vse delam novo!« (Razodetje 21,5) in , da, ta bolan, bolan svet prekrit s spoznanjem Boga, kot vode pokrivajo morsko dno. Kakšno veselje je vedeti iz Božje besede, da Bog nima težav, ampak samo načrte. V nebesih nikoli ni panike in z Bogom moramo biti spravljeni, kar tudi  vemo. To je mogoče zaradi Jezusovega dokončanega dela na križu.  Tudi z ljudmi moramo biti spravljeni zaradi Jezusove navzočnosti. Božjo ljubezen bo prinesel v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je dan (Rimljanom 5,5).

Obožujem Nemce. Ni države, kjer bi delala s tako velikim veseljem. Moji najboljši prijatelji živijo v tej državi, vendar pa včasih še vedno naletim na ljudi, ki so bili tako kruti do mene v koncentracijskem taborišču. Nekoč sem na nekem srečanju zagledala gospo in nenadoma sem pomislila: »Ta ženska je bila medicinska sestra, ki je bila tako kruta do moje umirajoče sestre,« in v moje srce sta prišla sovraštvo in grenkoba; ko pa sem začutila, da sta v mojem srcu sovraštvo in grenkoba, sem vedela, da ji nisem odpustila. In jaz in ti, oba veva, da je Jezus rekel v Mateju 6,15: »Če pa ljudem ne odpustite, tudi vaš Oče ne bo odpustil vaših prestopkov.« Toda rekla sem: »O Gospod, ne zmorem.« In nenadoma sem uvidela realnost vrstice iz Rimljanom 5,5. Rekla sem: »Hvala, Jezus, da si v moje srce prinesel Božjo ljubezen po Svetem Duhu, ki mi je dan, in hvala, Oče, da je tvoja ljubezen v meni močnejša od moje grenkobe in sovraštva.« Lahko sem šla k tisti medicinski sestri in se z njo rokovala.  Veselila sem se, da me je Gospod uporabil in jo  pripeljal do odločitve za Gospoda Jezusa. Kakšno veselje.

Ko Gospod pravi: »Ljubite svoje sovražnike,« vam da ljubezen, ki jo zahteva od vas. Obstaja ocean Božje ljubezni in ta ljubezen je na voljo za vas. Zaradi tega lahko vzljubimo svoje sovražnike. Sveti Duh bo obrnil vaše oči k Jezusu, karkoli se zgodi, in takrat smo pripravljeni in smo sposobni trpeti. Naj se vam ljubezen, usmiljenje in moč Jezusa Kristusa pomnožijo v tem času neizmernega duhovnega boja. Gospod zmaguje in nas je sposoben držati in nam dati zmago v vseh situacijah, s katerimi se bomo morda morali soočiti. Aleluja! Jezus je bil zmagovalec, zmagovalec je in zmagovalec bo.


Avtorica: Corrie ten Boom

Vir: lausanne.org

Foto: unsplash.com

Sorodne objave: