Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Ne pristani v ribinem trebuhu

Ne pristani v ribinem trebuhu

»Jona pa je vstal, da bi zbežal v Taršíš, proč od Gospodovega obličja. Spustil se je v Jafo in našel ladjo, ki je šla v Taršíš, dal je plačilo zanjo in se spustil vanjo, da bi šel z njimi v Taršíš, proč od Gospodovega  obličja.« (Jona 1,3)

Jona beži pred Božjim pozivom

Morda si v življenju že izkusil čase, ko si se počutil kot Jona. Morda se ti je zdelo primerno zbežati pred od Boga dano nalogo, misleč, da boš na ta način rešil svoj problem. Toda, ko ti Bog dodeli poslanstvo, ti prav tako nakloni milost, vztrajnost in odločnost, da dodeljeno nalogo izpolniš.

V Jonovi knjigi 1,2 beremo, da je Bog Joni dodelil določeno nalogo in mandat: »Vstani, pojdi v Ninive, veliko mesto, in kliči proti njemu, kajti njihova hudobija se je vzdignila do mojega obličja.« Ninive so bile poslanstvo, Jona pa je bil izbrana posoda, ki bi jo Bog uporabil za to, da prenese svoje sporočilo. Ninive so bile v tistem času sprevrženo mesto in Sveto pismo ga razglaša za mesto polno hudobije. Bog je izbral Jona, da bi izpolnil svoje poslanstvo in Ninivljanom prenesel Božjo besedo. Osrednji vidik poslanstva nisi ti. Njegovo vodilo so ljudje, kar se povezuje s tvojo poslušnostjo. Gospodova žetev je spočeta in posajena skozi tvojo poslušnost. Morda te zamika, da bi odnehal in zbežal od poteka dogajanja, toda naj te opogumim, da te je Bog opremil z milostjo, da boš dokončal to, kar si je On zamislil in namenil, da boš dosegel.

»Znašli ste se le pred človeško preizkušnjo, Bog pa je zvest in ne bo dopustil, da bi bili preizkušani čez svoje moči, ampak bo ob preizkušnji tudi omogočil izhod iz nje, da jo boste mogli prestati.« (1 Korinčanom 10,13)

Bog je poslal vihar

»Gospod pa je zagnal na morje močan veter, na morju je nastal velik vihar in ladji je pretilo, da se razbije.« (Jona 1,4)

Lahko se ti zdi, da si se obrnil in zbežal pred Božjo navzočnostjo (kar je nemogoče), toda On te kliče nazaj k sebi, da sprejmeš in ponotranjiš svoj poziv. Odločitev, ali poziv izbrati in ga sprejeti ali pa pred njim zbežati, je v celoti prepuščen tebi. Ko se je Jona odločil zbežati pred Bogom, je Gospod poslal močan veter in na njegov odhod poslal turbolentno okolje.

A trenutno ti izkušaš turboletno obdobje? Turbolenca, ki jo trenutno preživljaš, je morda posledica tvoje neposlušnosti. Enostavno se pokesaj, okleni se osnovne naloge, ki ti jo je Bog dodelil in nadaljuj v miru. Duhovna stiska, ki jo morda trenutno občutiš, je lahko delo Svetega Duha, ki te nagovarja, da obrni svojo smer. Čustvena, finančna, zdravstvena ali duševna turbulenca, ki jo trenutno prestajaš, je lahko znak, da naj spremeniš svoja dejanja in poti. Pokesaj se, vrni se h Kristusu in izpolni tisto, k čemur si poklican. 

Neposlušnost preusmeri cilj

»Primite me in me vrzite v morje in morje se vam bo umirilo, saj vem, da je zaradi mene ta veliki vihar nad vami!« (Jona 1,12)

Jona je prosil naj ga vržejo v morje, da bi s tem umirili vihar. Tvoja neposlušnost vpliva tudi na ljudi okrog tebe. Neposlušnost je sebična, prevzetna in zla. Sebična je zato, ker namerno spregleda to, kar Bog želi, da storiš, in namesto, da bi sprejel Božjo voljo, izbiraš osebno zadovoljstvo. Neposlušnost izvira iz prevzetnosti in je ukoreninjena v njej, saj se odločiš pozvdigniti svoja dejanja, odločitve, misli, vzorce in načine na visoke višave, veliko čez Božji načrt. Svoje želje postaviš nad Božji mandat.Vselej ti je dana možnost, da se pokesaš. Stojim v veri in zastopniški molitvi zate, da bo med prebiranjem teh besed Bog spremenil in preusmeril tvoje srce.

Bog je pripravil ribo

»Gospod pa je določil veliko ribo, da je pogoltnila Jona, in Jona je ostal v ribjem trebuhu tri dni in tri noči.« (Jona 2,1)

Tudi v Jonovi neposlušnosti je Bog pripravil ribo, ki ga je rešila. Bog ni pustil Jona v morju, da bi tam umrl. Tudi tebe Bog ne bo pustil v morju, da bi se tam pogubil. Kliče te, da se odločiš. Tvoja riba morda ni videti kot riba, ki jo je Bog pripravil za Jono, lahko je povsem drugačne oblike. Morda ti je Bog naložil, da začni z nekim poslom ali pisanjem knjig ali z nekim področjem dela zanj. Zaradi strahu, neposlušnosti ali občutja neugodja, si se morda odločil zbežati pred tem klicem in se zadovoljil z nečim drugim. Ko tako čakaš v ribinem trebuhu in razmišljaš o naslednjem koraku, ti Bog daje čas, da se pokesaš, in priložnost, da se odzoveš na njegov klic.

Na suhi zemlji

 »In GOSPOD je rekel ribi in izbljuvala je Jona na kopno.« (Jona 2,11)

Ko je Jona molil in se pokesal, je Gospod spregovoril ribi. Samo Bog lahko spregovori v tvojo situacijo in povzroči, da se ta konča. Odločitev pa je tvoja. Odloči se biti poslušen Kristusu. 


Avtor:  Vance K. Jackson

Vir: www.godtv.com

Foto: unsplash.com

Sorodne objave: