Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Nauči se moliti tako kot Jezus

Nauči se moliti tako kot Jezus

Kako uporabiti Gospodovo molitev, da svojemu času z Bogom dodaš globino?

Ali si se že kdaj srečal s težavo, ko nisi vedel, kaj naj moliš? Mnogi kristjani so se! Pogosto gremo skozi obdobja, v katerih se naše molitveno življenje zdi suho, in ko zapremo svoje oči, se ne moremo spomniti ničesar, kar bi povedali Bogu.

Jezus nam v Svetem pismu kaže model, ki nam lahko pomaga moliti v vseh okoliščinah. V Matejevem evangeliju 6:9-13 Jezus uči svoje učence, kako naj molijo – ne kot hinavci, ki molijo glasno le zato, da bi jih slišali drugi, ampak naj molimo ponižno, se zavedamo svoje odvisnosti od Boga in naj prosimo za resnično pomembne stvari.

Preglejmo Gospodovo molitev in poglejmo, kako lahko naše molitve postanejo podobne tej.

Spomni se, h komu moliš

Oče naš, ki si v nebesih …

Molitev se začne z besedami »Oče naš« in ne z »Oddaljena figura v nebesih.« Naš oče! Ko moliš, ne pozabi, da moliš k svojemu Očetu – ljubečemu Stvarniku, ki ima s tabo odnos in skrbi zate. To ti lahko pomaga, da med molitvijo ne boš čutil sramu ali strahu.

Začni s slavljenjem

... posvečeno bodi tvoje ime.

Gospodova molitev se začenja z oboževanjem. Molitev Boga obožuje in govori o njegovi svetosti. Če svojo molitev začnemo s tem, da Boga slavimo, priznavamo njegovo moč, vero v to, da on odgovarja na molitve, in da si ne zaslužimo njegove pozornosti, toda vseeno uživamo v njej zaradi milosti, ki nam je bila podarjena. S tem se pripravimo na molitev v ponižnosti.

Moli v skladu z Božjo voljo

Pridi tvoje kraljestvo. Zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji.

Kadar molimo, bi morali moliti, naj se zgodijo tiste stvari, za katere Bog želi, da se zgodijo. Na prvem mestu je ljubeči Božji načrt, naše osebne želje in potrebe pa pridejo za njim. Ta vrstica nas mora spomniti na to, da bo Bog pritrdilno odgovoril le na tiste molitve, ki so v skladu z njegovo voljo.

Moli za to, kar potrebuješ - Bogu je mar zate!

Daj nam danes naš vsakdanji kruh.

Bog pravi, naj prosimo za stvari, ki so v skladu z njegovo voljo, toda to ne pomeni, da z Bogom ne smemo deliti svojih potreb. Bogu je mar za naše življenje in za stvari, s katerimi se borimo. Toda v molitvi Jezus prosi za vsakdanji kruh. Do Boga se ne obnašaj kakor do Božička – ne prosi ga za novi iPhone ali da bi na hitro obogatel. Moli za stvari, ki jih res potrebuješ in ki ti bodo pomagale, da boš živel zdravo in pobožno življenje.

Prosi za odpuščanje

… in odpusti nam naše dolge, kakor smo tudi mi odpustili svojim dolžnikom.

Naša največja potreba, ki jo lahko izpolni samo Bog, ni kruh, ampak odpuščanje. Smo grešniki in čeprav nas je dragocena Jezusova kri rešila groznih posledic greha, vse prepogosto ponovno pademo v past, ko raje hodimo po poteh tega sveta, namesto po poti našega Odrešenika. Ali ni čudovito, da lahko prosimo za odpuščanje in ga vsakič znova dobimo? Poskrbi, da bodo tvoje molitve vedno prežete s kesanjem in da se boš vedno zanašal na Božjo milost. Pomembno je upoštevati tudi, da mora biti rezultat tega, da nam je bilo odpuščeno, tudi to, da mi odpuščamo drugim.

Moli za pomoč, da ne boš grešil

In ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega.

Kot sem zapisal, kristjanom ni lahko prenehati grešiti. Pomembno pa je, da se s pomočjo Svetega Duha trudimo, da se naše misli in dejanja skladajo z identiteto, ki smo jo prejeli od Kristusa. Moli, da ti bo Bog pomagal, da se upreš skušnjavi. Povej mu, s katerimi grehi se boriš, in moli, da ti bo pomagal ostati posvečen.

Molitev je čudovit Božji dar in ni zahtevna ali strašljiva. Sledi strukturi Gospodove molitve in tvoje molitveno življenje bo osveženo.


avtor:Elisabeth Carter

vir: fervr.net

foto: unsplash.com

Sorodne objave: