Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Najboljših 5 mest za začetek branja Biblije

Najboljših 5 mest za začetek branja Biblije

Eden najboljših načinov za rast v odnosu z Bogom je branje njegove besede.

Skozi svojo besedo se nam namreč Bog razodeva in ga lahko osebno spoznavamo. Biblija nam daje vodilo v naši krščanski hoji in hkrati zagotavlja tolažbo, ko smo v stiski. Poleg tega pa nas prav Božja beseda ščiti pred zlom. V Pismu Efežanom 6,17 je Božja beseda omenjena kot meč Duha, ki ga moramo nositi in z njim bojevati duhovne bitke.

Božja beseda ponuja svobodo, ozdravljenje in upanje. Velikokrat se moram soočiti s stvarjo, ki je Bog ni posebej naslovil v svoji besedi. Ravno zaradi tega se moram potruditi, da branje Biblije postane moja vsakodnevna navada, ker se namreč zavedam, kako močno potrebujem Božjo besedo in njegovo resnico v vsakem dnevu.

Zdaj si prizadevam, da bi se odprla Božji besedi, ki je živa in dejavna kot pravi Pismo Hebrejcem 4,12, in da bi slišala od Boga.

Opazite, da sem rekla zdaj?

Ni bilo namreč vedno tako. Branje Biblije lahko zbuja strah. Tako je, kot z večino dobrih stvari - najtežje je začeti. Vendar pa, ko začneš vedno bolj jasno slišati Božji glas in se tvoja duhovna moč veča ter v Božji besedi najdeš tako spodbudo, kot nikjer drugje, Biblije ne boš več želel odložiti.

Tukaj je torej mojih 5 najboljših mest, kje začeti z branjem Biblije:

  1. Evangelij po Janezu – To je najboljše mesto za začetek branja, posebej za nove vernike. Ta knjiga ti bo dala dobro razumevanje o tem, kdo Jezus je in kaj ja njegovo poslanstvo. Čeprav lahko to spoznaš tudi skozi druge evangelije (Matej, Marko in Luka), se Evangelij po Janezu posebej osredotoča na to, kdo Jezus je in ne le na to, kaj je on naredil.

  2. Pismo Rimljanom – To je dobro mesto za začetek, če želiš jasno razumevanje evangelija. Predlagam, da vsak kristjan prebere to pismo za izgradnjo zaupanja in vere. Glede na to, da celotna Biblija kaže na veselo novico o Jezusu Kristusu, je to zagotovo dobro mesto za začetek.

  3. Psalmi – To je dobro mesto za začetek, če iščeš spodbudo. Psalmi ponujajo upanje in ozdravljenje ter nam pomagajo bolje razumeti, da je Bog z nami ne glede na okoliščine. Predlagam branje Psalmov, če ti stres in negotovost ponoči ne pustita spati, saj je poetični stil v Psalmih poleg dobrega sporočila tudi pomirjujoč.

  4. Pregovori – Ta knjiga je polna modrosti. Ponuja biblično znanje in navodila kot pomoč v našem vsakodnevnem življenju. To je dobro mesto za začetek, če potrebuješ praktična vodila za krščansko življenje. Jedrnatost vsake vrstice pa hkrati pomeni tudi enostavno in lahko branje.

  5. 1. Mojzesova knjiga – Po navadi ne bi dala take zgodovinske knjige, kot je 1. Mojzesova knjiga, na seznam najboljših mest za začetek branja Biblije, vendar pa je to najboljše mesto za začetek, če želiš Biblijo prebrati v kronološkem zaporedju. S tem dobiš dobro razumevanje Biblije kot celote.

Ta seznam ni v posebnem zaporedju. Kjer boš ti začel, je odvisno od tvojih osebnih ciljev. Predlagam ti, da v molitvi prosiš Gospoda, da te vodi do vrst, odlomkov ali knjige v Bibliji, ki jo On želi zate. Če pa si kadarkoli zmeden glede kakega dela Biblije, moli za boljše razumevanje in razsodnost. Navdušena sem na tem, kolikokrat je Bog odgovoril na tako mojo molitev.

Ko bereš, si vzemi čas in ne hiti. Začni z vrstico ali poglavjem na dan in potem nadgrajuj, ko se tvoje zanimanje poveča. Ne želiš hiteti skozi Biblijo, kot bi morda skozi katero drugo knjigo. Namesto tega beri, preučuj in razmišljaj o tem kar te Biblija uči in pusti prostor, da ti Bog osebno spregovori. Kar koli je že tvoj razlog za odprtje Biblije, upam da si pripravljen in navdušen, da začneš brati.


Vir: ibelieve.com

Fotografija: lightstock.com

Sorodne objave: