Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Ko svet pravi, da nisi dovolj

Ko svet pravi, da nisi dovolj

Si kdaj videl oblačilo v trgovini in si rekel: "To pa nosi moje ime." Ali pa je morda kdo priredil posebno zabavo tebi v čast, kjer je bilo vse le zate? Prav to je naredil Bog, ko je ustvaril ta svet; mislil je nate in te izbral, ko je načrtoval stvarstvo (Efežanom 1,11-12). Na svetu je več kot 6 milijard ljudi, a vendar nima nihče enakega prstnega odtisa kot ti. Nihče ni kot ti. Vse na tebi je drugačno in posebno. Ti si dovolj.

Kultura dandanes zahteva tek s hitrostjo 100 km/h. Uspeh določa število ur, ki jih aktivno vložimo v dan. Povprečni delovni teden je narasel iz 40 ur na 72,5 ur - posebno, če smo privezani na mobilni telefon.

Svetovalec Ed Muzio, avtor knjige Make Work Great, pravi:

"V današnjem svetu se pričakuje, da boš na vprašanje odgovoril v roku 30 minut, ne glede na to, ali je ura 8:00 zvečer ali 6:00 zjutraj. Pričakuje se, da če si buden, si dosegljiv."

Kot dodatek vsem uram, ki jih posvetimo delodajalcem ali poslom, vključimo še svoje otroke (če jih imamo) v številne obšolske aktivnosti. Vsak vikend je zapolnjen z raznimi dejavnostmi. Otroci sprejemajo tako naš nagli način življenja in naše obnašanje, kot tudi našo odvisnost od tehnologije. In na edini dan, ko nam je zapovedano naj počivamo in ponovno zapolnimo, kar je svet vzel, smo vključeni v številne cerkvene aktivnosti; zbor, pozdravljanje, usmerjanje obiskovalcev, ipd.. Stresno življenje brez premora smo privzeli kot nekaj normalnega in ne glede na to koliko sebe podarimo, kultura od nas zahteva več in več in več.

In kot dodatek vsej zaposlenosti smo venomer bombardirani s slikami in sporočili, ki napadajo našo samopodobo. Vsakodnevno nam je povedano, zavestno ali podzavestno, da moramo shujšati ali pridobiti težo, da nismo dovolj pametni, da nismo dobre matere ali podjetnice, nositi moramo tako oznako, živeti v tisti hiši, hoditi v ono trgovino in več časa delati. Presvetli smo. Pretemni smo. Ne bi smeli imeti pegic. Naši lasje niso dovolj ravni. Naši lasje niso dovolj skodrani. Naše oči niso prave barve. Naši zobje niso dovolj beli. Premajhni smo. Preveliki smo. Naša stegna bi morala biti ožja. Naše prsi bi morale biti večje. Potrebujemo gel nohte in nikakor ne smemo niti pomisliti, da bi hišo zapustili brez perila za oblikovanje postave. In če imamo celulit, bi moral biti odstranjen.

V poslovnem svetu nismo dovolj jasni. Naš stil je preblag. Naš stil je preveč težaven. Povleči moramo to ročico, preveriti tisto škatlo, iti na to šolo, ostati do poznih ur, priti zgodaj, ne zamuditi tega sestanka, seči temu v roko, spoznati tisto »pomembno« osebo. Namenoma ali nezavedno gledamo TV program ali poslušamo glasbo, ki nam pravi, da se moramo spremeniti, da to kar prinašamo, ni dovolj.

Toda kultura nas ne bi smela in nas ne določa!

Najprej smo duhovna bitja, šele nato telesna. Bog pravi, da smo punčica NJEGOVEGA očesa. In Bog, ki je postavil luno in skrbi, da vsak dan vzide sonce, pravi, da smo čudovito ustvarjeni (Psalm 139,14). Smo povsem neverjetno oblikovani.

Si kdaj preučeval vrtnico? Si kaj zares pogledal, kako skrbno je Bog stkal krila metulja? Kaj si zadnjič videl vziti sonce nad horizontom? Bog je vse to storil in še vedno nas imenuje kot svoje najvišje stvarstvo, ustvarjene po njegovi podobi. In če to ni dovolj, da osupneš, on pravi, da je vedel vse o nas, še preden smo bili spočeti (Jeremija 1,4-5). Smo njegova najbolj dragocena lastnina (2 Mojzesova 19,5).

Ko torej vse te podobe pridejo na plan na vseh možnih področjih ali ko družba pravi, da nisi dovolj, se spomni sončnega vzhoda in tega, da Bog ni naredil napake! Ne, niti ene!

Če bi se on zmotil glede nečesa, bi to pomenilo, da se je zmotil glede vsega. Ti si dovolj in če Bog tako pravi, potem to drži. Vsak je edinstveno ustvarjen, z namenom in za namen. In prav tako kot je ustvaril vrtnice – popolno, je tudi tebe ustvaril za čudovit načrt in nalogo, ki jo lahko izpolniš le ti.

Čudovit si! Dragocen si! Več kot dovolj!


Vir: ibelieve.com
Fotografija: unsplash.com

Sorodne objave: