Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Kaj storiti, ko se zdi, da je Bog daleč?

Kaj storiti, ko se zdi, da je Bog daleč?

Nekaj let po tem, ko sem postal kristjan, sem šel skozi težka obdobja. Ko sem se prvič spreobrnil, sem se počutil kot da sem na medenih tednih. Življenje je bilo skoraj konstantno duhovno napolnjeno. Ko sem molil, sem čutil Božjo prisotnost. Ko sem odprl Sveto Pismo, sem čutil, kako je postalo živo mojemu srcu. Njegova prisotnost se je zdela blizu. Njegovo ljubezen sem lahko občutil. Lahko sem videl, kako deluje okoli mene na globok način. Bilo je čudovito.

Potem se je nekega dne zdelo, da se je vse obrnilo. Če se je včasih zdelo, da lahko najdem Boga, kamorkoli se obrnem, se mi je sedaj zdelo, kot da sem nekam zašel in kar naenkrat, Njega ni bilo tam. Začel se doživljati težave pri iskanju Njegove prisotnosti ali pri slišanju Njegovega glasu.

Takrat se nisem zavedal, da sem vstopal v puščavno sezono - čas, ko nas Bog izpili in nas pripravi na Njegove obljube. Pogosto se nam v teh sezonah zdi, da je Božja prisotnost oddaljena. Lahko se zdi kot popolna odsotnost Boga! Mogoče si slišal Božji glas in stopil v poslušnosti, ampak potem, ko si najbolj čutil, da potrebuješ Njegovo prisotnost, se je zdelo, kot da je sto kilometrov stran.

Ker sem težko zaznal Božjo prisotnost, se je zdelo, kot da me je zapustil. V moji nezrelosti sem mojo nezmožnost videnja Njegove prisotnosti interpretiral kot Njegovo odstnost, ampak to je daleč od resnice.

Da vam pokažem, kaj mislim s tem, moramo raziskati dve manifestaciji Božje prisotnosti. Prva je na osnovi besed iz Svetega Pisma: "Nikakor te ne bom pustil samega, nikakor te ne bom zapustil" (Pismo Hebrejcem 13:5).  To je vsenavzočnost Boga. Na to se nanaša Kralj David: "Če se povzpnem v nebesa, si tamkaj, če si pripravim ležišče v podzemlju, si zraven" (Psalm 139:8). Če verjamemo, kar pravi Sveto Pismo, ter zaupamo Bogu, potem je realnost, da ne glede na to, kako se počutimo ali kaj se zgodi, je Bog z nami.

Druga Božja prisotnost, katero imamo vsi radi in je tudi del krščanskega življenja, je manifestirana prisotnost. "Manifestirati" pomeni, da se pokaže to, kar je skrito, da se sliši, to kar se prej ni, da se spozna, to kar se prej ni poznalo. To pomeni, da se Bog razodane našim dejanskim fizičnim čutom. Čudovito je doživeti to srečanje, ki se lahko zgodi med slavljenjem, osebno molitvijo, na sprehodu skozi gozd, v dnevnih aktivnostih - na najverjetneje nešteto različnih načinov.

Ampak, ko je težko najti Božjo manifestirano prisotnost, ne naredite napake, ki sem jo naredil jaz in pomisli, da me je zapustil. Skoraj štiri desetletja hodim z Bogom in lahko vam zagotovim, da ne glede na to ali čutite Njegovo prisotnost, vas ni zapustil. To je Njegova obljuba.

Torej, ko ste duhovno lačni in žejni v puščavi, če Bog ne pride in vas ne Blagoslovi z Njegovo čudovito, osupljivo prisotnostjo, se umirite. Naslonite se na Njegovo obljubo: "Nikakor te ne bom pustil samega, nikakor te ne bom zapustil." Tudi, če ne občutite in ne zaznate Njegove prisotnosti, vedite, da je On zvest in Ga držite za besedo. Njegova bližina, če jo čutite ali pa ne, vam bo pomagala.


Avtor: John Bevere

Vir: messengerinternational.org

Foto: unsplash.com

Sorodne objave: