Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Kaj naj storim, ko mi je težko brati Božjo besedo?

Kaj naj storim, ko mi je težko brati Božjo besedo?

So časi, ko berem Božjo besedo… in besede se zdijo povsem nezanimive. Lačen sem slišati Božji glas, hrepenim po srečanju z njim skozi Biblijo - ampak nič v besedi ne izstopa ali posebno gane moje srce.  

Podobno je, kot če bi gledal okusen obrok, v katerem želim uživati, vendar zanj ne bi imel nobenega apetita.

Prepoznaj svoje motive

Taka lahkota in razočaranje razkrivata dva odnosa človeškega srca, enega, za katerega bi si morali prizadevati in biti zanj hvaležni in drugega, katerega bi morali priznavati in od njega bežati.

Prvič, naša lakota in naše razočaranje pomenita, da hrepenimo po Bogu - in to je dobro! Želimo slišati od njega, ker ga ljubimo in mu želimo biti poslušni. Želimo poznati Boga, ki govori in želimo hoditi tesno z njim skozi branje Njegove besede.

Ampak naša lakota in naše razočaranje lahko prav tako kažeta, da pričakujemo, da se bo Bog razodel pod našimi pogoji, ob našem času in v skladu z našimi potrebami ter občutki. Če nismo pazljivi, lahko naš čas branja njegove besede postane bolj opravilo, z opravljanjem katerega odkljukamo še eno stvar na seznamu duhovnih obveznosti in se potem počutimo dobro, kot pa dejansko želja, da bi ga spoznali.

Po navadi sta lakota in razočaranje kombinacija obojega.

Prepoznaj svojo odvisnost

C. J. Mahaney v svoji knjigi Humility (Ponižnost) pravi:

“Kakšno jutro se globoko zavem, da je Bog blizu mene, medtem ko lahko že naslednji dan čutim njegovo odsotnost… Naučil sem se, da lahko, ne glede na to, kako se počutim po jutranjem branju Biblije, gotovo vem, da je stav mojega srca, ‘Potrebujem te, odvisen sem od tebe’.”

Ko sem se v določenih obdobjih boril z branjem Božje besede, mi je ta beseda pomagala in me ponižala. Svoja Sveta pisma odpremo, da bi videli Boga in bili odvisni od njega, in ni boljše priložnosti za to, kot ko se borimo, da bi občutili Njegovo navzočnost in bili ganjeni po Njegovi Besedi. Boga potrebujemo že samo za to, da se lahko srečamo z njim, in to vzpostavi ponižnost v nas. Torej v nadnaravni spremembi okoliščin vodi sušnost v globoko odvisnost, medtem ko razkriva naše motive in povečuje naše hrepenenje po tem, da Bog naredi, kar lahko stori samo On.

Štiri oblike pomoči pri branju Božje besede

Nekaj stvari mi je bilo v pomoč v iskanju ponižne odvisnosti od Boga skozi dnevno branje njegove Besede.

1. Molitev

“Odpri mi oči, da bom gledal čudovita dela tvoje postave.” (Psalm 119,18)

Molitev je izraz naše odvisnosti od Boga in je eden od aspektov naše komunikacije z njim. Skozi molitev smo opomnjeni, da k Bogu Očetu pristopamo po Jezusu, ne po naših trudih in zaslugah. Molitev nas poniža, da se ne “priklopimo” v svet s samozadostnim odnosom ampak se povežemo s Svetim Duhom, ki je edini, ki lahko odpre naše duhovne oči, da spoznamo in živimo njegovo resnico.

Molitev nas opominja, da je duhovni vid, Božje delo, ne naše; Njegovo besedo odpremo po moči, ki nam jo on daje, in mu zaupamo, da bo deloval. Ker vemo, da nas Bog ne bo nikoli pozabil ali zapustil, lahko verjamemo, da on govori in deluje, tudi ko tega ne občutimo. Molimo, ker brez Božje pomoči ne zmoremo brati Biblije in videti Božje slave.  

2. Priznanje

“Preizkusi me, o Bog, spoznaj moje srce, preizkusi me in spoznaj moje vznemirljive misli! Poglej, ali je pri meni pot bridkosti, in vodi me po večni poti!” (Psalm 139,23-24)

Ko se mi Božja beseda zdi suhoparna, jo lahko zaprem in se počutim negotovo in  zagrenjeno. Vendar pa to prinesem pred Boga v molitvi in priznanju ter ga prosim, da preišče moje srce.

Obstaja nekaj različnih načinov, kako je med branjem Svetega pisma lahko naš grešni ponos razkrit.

Negotovost. Če je merilo našega časa z Bogom to, “kako dobro” beremo Biblijo in kaj “dobimo” z branjem, potem se počutimo negotove, ko nam tega primanjkuje. Negotovost je eden od vidikov ponosa: je samozavest, ki se bori z neuspehom in se upira počitku v milosti.

Zagrenjenost. Ponos je tudi korenina zagrenjenosti, ki pravi, da si zaslužimo določene koristi od Boga in smo torej z razlogom užaljeni, ko jih ne dobimo. Tako postanemo zagrenjeni, če on ne deluje tako, ki mi mislimo, da bi moral.

Ponos je greh. Vedno se mudi v naših srcih, ampak suho obdobje v branju Božje besede ga bo razkrilo. Zato priznaj svoj ponos in grešne motive Bogu v svojem času molitve in ga prosi, da te vodi v ponižno odvisnost in srce kesanja, ko bereš.

3. Drugi kristjani

“Kadar molimo za vas, se zmeraj zahvaljujemo Bogu, Očetu našega Gospoda Jezusa Kristusa. Slišali smo namreč o vaši veri v Kristusu Jezusu in o ljubezni, ki jo imate do vseh svetih, in sicer zaradi upanja, ki vam je pripravljeno v nebesih…”  (Kološanom 1,3-5)

Prijatelj, če se ti je branje Božje besede zadnje čase zdelo suho, vedi, da nisi sam - tudi drugi kristjani so na istem čolnu. Prav tako pa mnogi doživljajo ravno nasprotno; medtem ko se nekateri bojujemo s tem, drugi uživajo Božjo bližino in vidijo velike stvari v Njegovi besedi.

To bi nas moralo spodbuditi; Bog je na delu med svojimi ljudmi in v njih! Ko obupujem v svojem času branja Biblije in slišim, kako Bog veča vero in ljubezen mojih bratov in sester skozi svojo besedo, sem spodbujen da vztrajam, da mu zaupam in da počivam v njegovem miru. To je eden izmed razlogov, zakaj so lokalna cerkev in majhne skupine v njej tako zelo pomembne.

4. Milost

“Bližajmo se torej z zaupnostjo prestolu milosti, da bomo dosegli usmiljenje in našli milost, ki nam bo v pravem trenutku pomagala.” (Hebrejcem 4,16)

Z razlogom je Biblija imenovana “kanal milosti”. Božje besede ne beremo, da bi si zaslužili njegovo odobravanje, ampak ker le-to že imamo; ne beremo je, da bi si pridobili svoje odrešenje, ampak zato ker je Kristus to delo že opravil namesto nas. Poglobimo se v globine Biblije, da bi se spomnili in uživali v tem, kar je že naše v Kristusu.  

Lahko molimo preden začnemo in priznamo svoj greh, da se spomnimo, da Bog daje milost, ki nam pomaga v času potrebe. In lahko se na sveže oprimemo te milosti, ko se zdi, da nas nič drugega ne nagovori: naš obstoj pred Bogom ne temelji na tem, ampak na Jezusu Kristusu, ki se nikoli ne spreminja in je vedno na delu.

Kristjan, če se ti je zadnje čase branje Božje besede zdelo kot težko opravilo, počivaj v milosti. Božja milost je obilna tudi v takih časih.


Vir: www.crosswalk.com
Fotografija: unsplash.com

Sorodne objave: