Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Kaj naj počnem v izolaciji?

Kaj naj počnem v izolaciji?

Si obtičal doma? Spodaj najdeš nekaj biblijskih principov za študente v izolaciji. 

 

“Slávi, moja duša, GOSPODA, ne pozabi nobenega dejanja njega…” (Psalm 103:2).

Zahvali se Bogu vsak dan za njegovo čudovito milost, ki to jo izkazuje, in za načine, skozi katere te tudi v tej situaciji blagoslavlja. Najdi ustvarjalne načine razmišljanja in slavljenja Gospoda – zakaj ne bi poskusil moliti skozi kak Psalm, si zapisati svojih molitev ali peti ob slavilni pesmi?

 

“In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno” (Rimljanom 12:2).

Ne zanemarjaj svojega učenja. Izkoristi dodatni čas, ki ti je na voljo in uporabi ure, ko si najbolj skoncentriran, saj se kar se da učinkovito učiš. Vprašaj se: Kako lahko najdem Bog v tem, kar se učim? Kako lahko uvedem disciplino po biblijskem principu?

 

“Trezni bodite in budni! Vaš nasprotnik hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl” (1 Peter 5:8).

Brez začrtanega urnika, rutine in odgovornosti lahko enostavno zapravljamo čas in smo odprti za skušnjave. Kako si lahko ti postaviš strukturo v svojem dnevu, da ti pomaga v tem času? Kolikor ti tvoje okolje to omogoča, pojdi na sveži zrak, seveda ob upoštevanju vseh zdravstvenih navodil. Najdi aktivnosti, ki se ti bodo pomagale sprostiti. Lahko začneš s kakim novim hobijem? Spletna vadba, peka ali branje?

 

“Sicer pa, bratje, vse, kar je resnično, kar je vzvišeno, kar je pravično, kar je čisto, kar je ljubeznivo, kar je častno, kar je količkaj krepostno in hvalevredno, vse to imejte v mislih” (Filipljanom 4:8).

Ne pozabi napolnjevati svoje duše z resnico Božje besede. Kako čudovito bi bilo, da bi iz tega obdobja izšel z globljo ljubeznijo do Svetega pisma in močnejšo željo po Jezusu? Kar beremo na spletu naredi globok vtis na naše duhovno življenje. Modro uporabi internet, da izgradiš sebe in svoje prijatelje. Morda lahko deliš uporaben članek, ki si ga prebral ali pa se s prijatelji pogovoriš o dobri knjigi ali videu? Morda lahko podpreš drugega kristjana v veri skozi skupno preučevanje Biblije in molitev preko spleta?

 

“… imejte v ponižnosti drug drugega za boljšega od sebe. 4 Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge” (Filipljanom 2:3-4).

Pomisli na vse tiste, ki se le stežka učijo na daljavo zaradi tehničnih težav ali izolacije; kako bi jim lahko ti pomagal? Morda se lahko preko Skypa, Zooma ali drugih programov pogovarjaš s prijateljem, ki se težko spopada s snovjo? Kako lahko drug drugega spodbujamo, da bi se bolje učili? 

 

“Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši” (Janez 14:27).

Hitro prepoznaj misli strahu v svojem umu. Prosi Boga, da ti pomaga se vedno znova obračati na njega, da te bo lahko izpolnil s svojim mirom, ki presega ves um (Filipljanom 4:7). Spomni se tudi drugih, ki jih je strah ali so zaskrbljeni in jih vprašaj, kako jim gre. Če je to dovoljeno, zakaj ne bi povabil kake osebe k sebi ali pa našel čas za pogovor preko spleta?

 

“V sedanjem času bo vaše obilje lajšalo njihovo pomanjkanje…” (2 Korinčanom 8:14).

Ponudi podporo sosedu ali prijatelju, ki potrebuje pomoč z vsakodnevnimi opravki ali čem drugim. Ali imajo ljudje okrog tebe dovolj hrane? Potrebujejo morda kake druge potrebščine ali zdravila, ki bi jim jih lahko prinesel?

 

“Predvsem te torej prosim: prosite, molite, posredujte in se zahvaljujte za vse ljudi…” (1 Timotej 2:1).

Zakaj ne bi tega obdobja uporabil, da razviješ navado molitve? Zakaj ne bi 15 minut, ki jih sicer porabiš za vožnjo, sedaj porabil za molitev za svoje prijatelje, ki morda ne poznajo Jezusa?

 

“Ker pa imamo istega duha vere, kakor je pisano: Veroval sem, zato sem govoril, tudi mi verujemo in zato tudi govorimo” (2 Korinčanom 4:13).

To so naporni časi. Ampak mi poznamo tistega, ki je na prestolu in drži ves svet v svojih rokah v ljubezni in zvestobi. To spremeni vse! Kakšno čudovito gotovost lahko imamo! Kako lahko širimo to sporočilo evangelija in upanja svojim prijateljem v teh negotovih časih?

 

“In obrisal bo vse solze z njihovih oči in smrti ne bo več, pa tudi žalovanja, vpitja in bolečine ne bo več. Kajti prejšnje je minilo” (Razodetje 21:4).

Bog ponuja gotovost, da je on gospodar zgodovine in da nekega dne ne bo več bolezni, trpljenja ali žalosti. On pozna celo število las na naši glavi (Matej 10:29-31). Kako lahko te resnice spremenijo tvoj pogled na tvoje okoliščine, učenje, odnose ali načrte za prihodnost? Naj ta resnica oblikuje tvoje srce in življenje.


Vir: ifesworld.org

Foto: unsplash.com 

 

Sorodne objave: