Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Izgovori niso nikoli nikogar osvobodili

Izgovori niso nikoli nikogar osvobodili

Pred nekaj leti sem gledala dokumentarni film o cirkuških slonih in ob tem spoznala dragoceno lekcijo, ki me spremlja še danes. Presenečena sem bila na slonovimi zastrašujočimi ritmi, ki so povzročili, da si je vsak, ki bi želel stopiti preblizu, takoj premislil.

Ampak, kar me je najbolj presunilo pri tem cirkuškem slonu je bilo dejstvo, da ga je zadrževala krogla z verigo, ki je bila pripeta na eno izmed njegovih zadnjih nog. Kadarkoli bi ta ogromen slon naredil nekaj korakov, bi začutil kako se veriga napne in takrat bi se takoj ustavil. To se je ponovilo kar nekaj krat. Slon je hodil, začutil napeto verigo, se ustavil in ni več šel naprej. Začudena sem se spraševala, »A slon ne ve, da ima moč, da pretrga to verigo in svobodno pobegne?«

Trener je nato pojasnil mojo dilemo. Ko je bil ta slon majhen, so ga trenerji v cirkusu pripeli na verigo, ki je bila pritrjena na oteženo kroglo, zakopano v zemlji. Sprva se je mali slon želel rešiti verige, ampak ker mu je manjkalo moči, mu to ni uspelo. Na žalost pa, ko je čas mineval in je slon odraščal, je začel verjeti, da lahko gre le tako daleč, kot mu to dovoljujeta krogla in veriga. Ker slon ni spoznal svoje moči in je sprejel poraz, je živel veliko pod svojim potencialom.

Ti je to znano?

Morda se ne zavedamo, da smo velikokrat kot ta cirkuški slon – naše življenje je pogojeno z omejitvami, ki smo si jih zadali sami ali pa so nam jih ustvarili drugi. Mogoče si odraščal v prepričanju, da nikoli ne boš veliko dosegel, ali pa so te označili za “neumnega”, “grdega”, “neuspešnega”, ali “ne dovolj dobrega.” Vse to so hudičeve laži v njegovem prizadevanju, da te omeji.

A si poraz tako dolgo sprejemal, da je postal tvoj način življenja? Mogoče nisi priklenjen na kroglo in verigo, ampak lahko opaziš, da te omejujejo in zadržujejo druge stvari. Mogoče si naredil korak v poslušnosti Bogu, nato pa občutil strah, negotovost ali nezadostnost in jim dovolil, da te zaustavijo na tvoji poti?

Če si to ti, potem je čas, da prenehaš iskati izgovore za svojo ujetost in se osvobodiš svojih vezi. Bog te ni odrešil, da bi te omejil. V Kristusu imaš vso moč, da vstaneš v svobodi in živiš v zmagi. Všeč mi je nasvet, ki ga je Izak dal svojemu sinu Ezavu:

»Ko pa se boš odločil osvoboditi, boš stresel njegov jarem z vratu.« (1 Mojzesova 27,40; prevod angleškega prevoda NLT).

Opazite, kako Izak ni rekel, »Ko bo Bog menil, da je pravi čas, da postaneš svoboden, bo on zlomil tvoj jarem.« Niti ni rekel, »Ko se Bog odloči, da si dovolj pretrpel, bo odstranil tvoj jarem.« Bog pravzaprav v tej vrstici sploh ni omenjen. Drugi prevodi pravijo, »Ko tega ne boš mogel več prenesti, se boš osvobodil.« (prevod ang. prevoda MSG); »Ampak (prišel bo čas), ko boš vztrajal in se osvobodil in boš odstranil njegov jarem iz svojega vratu.« (prevod ang. prevoda AMPC).

Če nekoliko parafraziramo, “Ko boš imel dovolj, boš odvrgel svoje vezi. Ko boš prenehal kriviti vse druge… ko se boš prenehal smiliti samemu sebi… ko se ne boš več oziral nazaj… ko boš prenehal kriviti Boga… ko končno ne boš več prenesel omejitev tvojega jarma… ko boš dovolj utrujen in jezen, potem se boš osvobodil.«

Dragocen Božji otrok, tvoja svoboda se začne z odločitvijo. To ni le želja, ampak odločna predanost dejanjem. Razumi, da to kar toleriraš se ne bo nikoli spremenilo. Ko opravičuješ neko vedenje, se prepustiš temu ravnanju. Ampak ni ti potrebno več tako živeti – svoboda in zmaga sta v tvojem dosegu. Kaj boš sedaj storil glede tega?

Izgovori niso nikoli nikogar osvobodili.


Vir: messengerinternational.org

Avtor: Lisa Bevere

Foto: unshpash.com

Sorodne objave: