Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Išči Boga, ne Google

Išči Boga, ne Google

Iščeš vodstvo? Obrni se na svojega stvarnika, preden prižgeš svoj računalnik.

Internet je zagotovo poskrbel za to, da so informacije enostavno dosegljive. Vse, kar si lahko zamislimo, je na dosegu naših rok: hrana, igre, oblačila, odgovori na domačo nalogo ipd. O skoraj vsaki temi se lahko le z nekaj kliki pozanimamo na Googlu. Vendar pa znanje ne pomeni modrosti. Veliko preveč je ljudi, ki arogantno hodijo naokrog in se hvalijo s svojo izobrazbo in diplomami, pa jim kljub temu primanjkuje modrosti za vsakodnevno življenje.

Biblija nam kar naprej naroča, naj iščemo modrost. Če sledimo Božji besedi, nam ta daje modrost za soočanje z vsako situacijo, s katero se srečamo v katerem koli obdobju našega življenja.

Najboljše mesto za iskanje modrosti

Biblija govori o dveh tipih modrosti: Prva je modrost sveta, ki temelji na napihnjenem znanju, vendar pa je neumnost v očeh Gospoda (1 Korinčanom 3:19). In potem je tu Božja modrost. To je sposobnost videti stvari iz Očetove perspektive in se nanje odzvati v skladi z Njegovo besedo. Razumeti Božjo modrost se ne zgodi čez noč. Potreben je čas, tu pa so nekateri koraki, s katerimi se lahko prepričaš, da rasteš v Božji modrosti.

1. Išči Boga

Nihče se ne rodi moder, torej moramo vsi iskati modrost ali pa se soočiti z posledicami življenja brez nje. Problem, s katerim se soočamo je, da svet ponuja veliko različnih motenj, na katere se osredotočimo, namesto, da bi iskali modrost. Ne bomo našli modrosti, če se bomo gnali za premoženjem, prijatelji, odličnostjo ali prestižem.

Pregovori 8:11 pravijo, da se vse te privlačne stvari ne morejo primerjati s pridobitvijo modrosti. To je neprecenljiv blagoslov, ki ga Bog daje tistim, ki prizadevno iščejo ta skriti zaklad (Pregovori 2:4-7).  

2. Preživi čas v Božji besedi

Svet ima Google, ampak mi imamo Biblijo, ki razkriva Kristusov um. Kaže nam Božje poti, načrte in namene za naša življenja. Če vztrajno preživljamo čas v njegovi besedi, nam bodo njegove misli postale jasne in bodo imele vpliv na naše življenje in odločitve.

3. Bodi poslušen Svetemu Pismu

Samo preprosto poznavanje in razumevanje Božje besede te ne bo naredilo modrega. V svoja življenja moramo aplicirati to, kar se naučimo iz Božje besede. Božja modrost je rezervirana za tiste, ki pozorno sprejmejo Njegova navodila in so jim poslušni (Pregovori 8:33-34).  

4. Moli za modrost

V Bibliji nam Jakob svetuje naj Boga prosimo za modrost in nam jo bo dal (Jakob 1:5-6). Boga moramo prositi v veri, biti poslušni temu kar pravi in čakati na njegov odgovor. Poslušnost Bogu bo zmeraj prinesla blagoslove. In neposlušnost Bogu bo zmeraj prinesla posledice.

5. Zapomni si, da imajo dejanja posledice

Pregovori nam pravijo, da modrost prihaja z opazovanjem rezultatov, ki jih prinašajo različni življenjski stili. Poglej na primer modre ljudi – Biblija pravi, da so ti pozorni in se obračajo vstran od zla, neumneži pa so arogantni in lahkomiselni (Pregovori 6:6-11, 14:16). Biblija nam da vpogled v Božjo perspektivo in nam pomaga, da sprejmemo modre odločitve, ki prinesejo pozitivne rezultate.

6. Išči nasvet, ki je v skladu z Božjo besedo

Vsi od časa so časa potrebujemo nasvet, ampak ni vsak nasvet v skladu z Božjo besedo. Tudi usposobljeni svetovalec te lahko usmeri na napačno pot, namesto da bi ti pomagal najti Božjo pot. Ko nekoga prosiš za usmeritev, preuči prej njegov življenjski stil in preišči vir, iz katerega pride tvoj nasvet. Biti moramo previdni, da ni njegov/njen nasvet le utemeljen na dobri izobrazbi in psihologiji, ampak je tudi v skladu z Božjo besedo.

7. Obdaj se z modrimi ljudmi

Pomembno je, koga šteješ za prijatelja. Lahko se obdamo z ljudmi, ki nam bodo pomagali rasti v modrosti ali pa s takimi, ki bodo imeli na nas vpliv s svojo ignoranco (Pregovori 13:20). Zato moramo modro izbirati svoje prijatelje. In hkrati moramo preceniti, kak tip prijatelja smo drugim. Smo drugim v pomoč ali v škodo? Jim dajemo nasvete v skladu s tem, kar pravi Sveto pismo, ali pa jim le govorimo to, kar želijo slišati?

Kaj boš izbral?

Modrost se začne z odločitvijo, da boš zaupal Bogu, rastel v spoznanju njegove besede in živel življenje po svojih najboljših močeh. Da bi resnično postali modri, moramo živeti z odprtim ušesi in z lakoto po Gospodovem vodstvu. Ker zagotovo bo prišla skušnjava, ki nas bo poskušala zamotiti in nas speljati vstran od Biblijskih principov, ki vodijo k modrosti.

Svet pravi, da je življenje kratko, zato živi za današnji dan in vse njegove užitke. Ampak vedeti, da je naš čas na zemlji le trenutek, bi morala biti motivacija, da se obrnemo vstran od naših grešnih poti in začnemo živeti modro, kot si to za nas želi Bog.


Avtor: Demarquis Johnson

Vir: fervr.net

Fotografija: unsplash.com 

Sorodne objave: