Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Enostavne ideje, kako deliti svojo vero v šoli

Enostavne ideje, kako deliti svojo vero v šoli

Zanimivo dejstvo, ki je zame v šoli predstavljalo izziv, je bilo, da sem bil kristjan, medtem ko  ljudje okrog mene niso bili kristjani.

Sledil sem Jezusu, oni pa so se iz njega posmehovali. Pogosto nisem vedel, kako govoriti o svoji veri, ker je biti v krščanski šoli pomenilo, da so ljudje poznali dejstva, ampak so se odločili, da jim ni mar.

Začel sem razmišljati, kako začeti pogovore, brez da bi izključil ljudi. To je bil zame izziv, ampak ravno ena od teh stvari je prispevala k temu, da se je pogovor lahko odvil. Spodaj so zapisani štirje načini, kako lahko v letošnjem letu deliš svojo vero v šoli.

1. Uporabi svoje talente

Imel sem prijateljico, ki se je v zadnjem letniku pri predmetu umetnosti odločila ustvariti zaključni projekt, ki se je nanašal na pomen Jezusovega križanja. To je bilo prelepo, ekstremno ganljivo in prejelo je ogromno pohval ter vprašanj od sošolcev in učiteljev! Svojo vero je izrazila v tem, v čemer je bila dobra in tako odprla vrata za pogovore.

V čem si ti dober? Je to pisanje? Glasba? Umetnost? Znanost? Poskusi najti način kako boš izrazil vero v tem, v čemer si dober. Piši zgodbe, ki se nanašajo na evangelij, poj pesmi, ki govorijo o Jezusu ali ustvari kemični poizkus, ki spremeni vodo v vino? Ne vem, nikoli nisem bil tako navdušen nad znanostjo! To je mogoče tvoje področje J

2. Ne skrivaj svoje vere

Če si kristjan, si lahko preizkušan, da skrivaš svojo Biblijo, naslove tvojih krščanskih knjig ali mogoče tvoj molitveni dnevnik. Namesto tega dopusti, da v tem letu ljudje to vidijo! Beri Sveto pismo na avtobusu ali krščanske knjige v skupnem prostoru z ljudmi, ali pa piši svoj dnevnik v času kosila. Seveda ne ignoriraj svojih prijateljev, toda vzemi si nekaj minut na dan, kjer boš javno pokazal svojo predanost Bogu. Ljudje se bodo neizogibno spraševali kaj počneš in zakaj ti je to tako pomembno!

3. Zgleduj se po Jezusu

Srednje šole so polne opravljanj, neuporabnih pogovorov, nespoštovanj do učiteljev in nenaklonjenosti med sošolci. Če zavrneš sodelovanje pri teh stvareh, boš takoj izstopal. Vendar pa bistvo ni v tem, da bi sodili druge, ki sodelujejo v tem. Ne želiš, da bi ljudje mislili da si boljši od njih. Namesto tega se raje tiho umakni od stvari, za katere veš, da Bogu ne ugajajo in počakaj, da te drugi vprašajo zakaj to počneš. Nato prijazno razloži, da misliš, da takšno obnašanje ne izgrajuje ljudi in da kot kristjan želiš ljudem okoli sebe izkazati ljubezen. Še posebej bodi pazljiv, da v odnosih z učitelji ne padeš v past pritoževanja za njihovimi hrbti in vpletanje v razred, ko dobiš slabo oceno. Bodi milostljiv in prijazen. S tem boš izstopal in tudi spodbudil svoje učitelje!

4. Bodi iskren o svojem preživljanju časa med vikendi

»Kaj si počel za vikend?«

»Šel sem po nakupih, gledal televizijo, naredil nalogo iz zgodovine…kaj si pa ti počela?«

»Amm...kot običajno…«

Ne spomnim se, kolikokrat se je začel pogovor s tem, ko me je nekdo direktno vprašal, kaj sem počel za vikend in namesto, da bi rekel: » Šel sem v cerkev!« ali » Ob petkih imam mladinsko skupino!« sem se izognil vprašanju. Biti iskren o svojem preživljanju časa med vikendi je prvi korak k temu, da ljudem pokažeš, kaj verjameš. Pravzaprav je opravljanje stalno enakih stvari na primer v petek zvečer ali v nedeljo zjutraj v nasprotju z našo kulturo, toda če boš iskren glede tega kar počneš med vikendi, bo to pri sošolcih izvabilo vprašanja zakaj sploh počneš te stvari. Seveda je naslednji korak ta, da povabiš tja tudi svoje prijatelje!

Ne boj se izstopati v šoli to šolsko leto! Četudi te samo ena oseba vpraša, zakaj si takšen kakršen si, je vredno, saj lahko skozi pogovor to osebo vodiš k Jezusu!


Avotr: Elisabeth Carter 

Vir: Fervr.net

Foto: unsplash.com

Sorodne objave: