Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Deset dejanj, ki dnevno osveži tvojega duha

Deset dejanj, ki dnevno osveži tvojega duha

1. Bodi počasen

Kako bi izgledalo, če bi svoje življenje živeli v polovični hitrosti? Ko drvimo po avtocesti zaznamo veliko manj stvari okoli sebe, kot če bi se le sprehajali ob cesti. Ko opravljaš svoje vsakodnevne stvari, bodi dovolj počasen, da se zavedaš dogajanja v svoji okolici.

Vzemi si čas, da opaziš cvetenje rož, da pokličeš starejši par, ki živi zraven tebe, ali da pošlješ sporočilo novemu dekletu v šoli. Ko hitimo skozi svoj vsakdan, iz enega mesta na drugo, lahko veliko stvari zamudimo, zato namesto brezciljnega brskanja po spletu raje poglej na stvari okrog sebe.

“Mirno srce je telesu življenje, nevošljivost pa je trohnoba v kosteh” (Pregovori 14,30-31).

2. Vzemi si čas za smeh in igro

Igra ni dobra le za otroke, ampak tudi za odrasle! Spodbudi nas, da se v smehu sprostimo, odložimo svoje skrbi in željo po nadzoru. Sestavi sestavljanko. Izmisli si nov ples. Vzemi pobarvanko.

Znanstveno je celo dokazano, da igra pomaga pri pomirjanju strahu in nas spodbuja, da se povežemo na pristnejši način, saj smo bolj sproščeni.

”Tudi to, da človek jé in pije in se veseli dobrega pri vsem svojem trudu, je Božji dar” (Pridigar 3,13).

3. Delaj kaj kreativnega

Vzgoji rastlino, pobarvaj kamen ali pa preuredi prostor v stanovanju. Ko delamo nekaj kreativnega (tudi če misliš, da ti to ne gre najbolje od rok), se zmanjša stres in se vzpostavijo povezave v naših možganih, ki jim omogočajo, da bolj zdravo delujejo.

Ustvarjeni smo po Božji podobi. Ustvarjalnost odraža stvarnika vesolja in hrani naše duše.

”Napolnil ju je z modrostjo, da bi opravila vsakršno delo, kakršno opravljajo rezbar, tkalski mojster, vezilec na višnjevem in rdečem škrlatu, karmezinu in tančici in tkalec; bila sta zmožna narediti vsako delo in izdelovati načrte” (2 Mojzesova 35,35)

4. Preznoji se

Ni važno, ali gre za preprost sprehod ali za resno vadbo, telesna aktivnost proizvede endorfin, ki izboljša naše počutje. Ne osveži le našega duha, ampak tudi umiri naša telesa. Po aktivnosti lažje počivamo in doživljamo manj zaskrbljenosti in stresa.

“Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu” (1 Korinčanom 6,19-20).

5. Vloži v prijateljstvo

V prijateljstvo lahko vložiš na preprost način, kot je recimo klic ali kratko spodbudno sporočilo. Harvard Health je izvedel raziskavo, v kateri so pokazali, da ljudje z zdravimi odnosi živijo dlje in imajo bolj zdrave možgane.

Za svoja prijateljstva se pogosto moramo boriti, tako da jim damo prioriteto in ustvarimo čas za te, ki jih želimo obdržati v svojem življenju, ampak ves trud bo gotovo osvežil našega duha.

”Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge” (Filipljanom 2,4).

6. Blagoslovi bližnjega

Neprestano slišimo o koristih nege in skrbi za samega sebe, ampak kaj pa če naša izpolnitev prihaja iz naše izpraznitve? Neprestan krog dajanja in prejemanja osveži naše duše. Ne moremo izliti več kot je Bog napolnil.

Blagoslov je lahko nekaj praktičnega, kot pomoč staršem ali partnerju okrog hiše. Lahko je tudi bolj razumski, kot recimo poklicati koga, da se lahko z njim pogovorimo o stvareh, s katerimi se sooča in delimo modrost in spodbudo. Blagoslovljen si, da boš drugim v blagoslov.

”Večja sreča je dajati kakor prejemati” (Apostolska dela 20,35).

7. Nauči se česa novega

Zdrav duh si želi odkrivanja in raziskovanja. Postavi si izziv, da se naučiš česa novega, kot je recimo zamenjava olja v avtu ali peka.

Mogoče si lahko tudi razširiš svoja obzorja, tako da prebereš knjigo o tem, kako si postaviti zdrave meje ali kako moliti za ljudi v tvojem življenju.

Osebna rast nas navda z občutkom dosežka in poživitve. Opomni nas na to, kako kompleksne možgane nam je dal Gospod, da jih uporabljamo na nove in navdušujoče načine.

”Zato odobravam veselje, ker ni sreče za človeka pod soncem, razen da jé in pije in se veseli. To naj ga spremlja pri njegovem trudu vse dni življenja, ki mu jih Bog daje pod soncem” (Pridigar 8,15).

8. ”Zapravljaj” čas z Jezusom

Vem. Ne moreš dejansko zapravljati časa z Jezusom. Kar imam v mislih to, da z Jezusom preživiš veliko časa – več kot bi ga običajno – tudi če se nič posebnega ne dogaja v tvojem življenju.

Če se ti zdi, da je tvoj čas z njim ”neproduktiven”, ne obupaj. Noe je bil pravičen mož še preden je zgradil barko, ker je hodil z Bogom. Če tvoj tihi čas po navadi traja 15 minut, potem odloži sesanje za en dan in podvoji – ali celo potroji! – svoj čas z Bogom.

Čas z Jezusom ni samo branje Biblije ali molitve. Lahko je to sprehod v naravi ali pitje čaja na domačem kavču. Ustvari tihi čas, ko boš lahko slišal Božji glas in občudoval čudovitega stvarnika.

”Noe je bil pravičen mož, popoln sredi svojega rodu. Noe je hodil z Bogom” (1 Mojzesova 6,9).

9. Moli na glas in poslušaj

Glasna molitev nas lahko opomni, da imamo pogovor. Osredotoči se na dvogovor namesto monologa. Jezus se je pogosto umaknil in molil. Če se je on moral pogovarjati z Očetom, koliko bolj se moramo mi? Poveži se s tem, ki daje življenje in on ti bo dal, kar potrebuješ in pogosto še veliko več.

“Navsezgodaj, ko je bilo še čisto temno, je vstal, se odpravil ven na samoten kraj in tam molil” (Marko 1,35).

10. Začni dnevnik hvaležnosti

Vzemi beležko iz predala, najdi poseben dnevnik ali pa le odpri aplikacijo za zapiske na svojem telefonu. Bistvo je to: vsak dan si zapiši tri nove stvari, za katere si hvaležen.

Dodatna vrednost tega je, da boš verjetno v enem tednu izčrpal vse normalne stvari, kot so kava, družina ali Bog in boš prisiljen, da vidiš blagoslove v malih stvareh. Zahvali se tudi za preizkušnje, saj nam te pomagajo rasti. Hvaležnost spremeni naš odnos.

”Spoznal sem, da ni dobrega v njih, razen da se veselijo in delajo dobro v svojem življenju” (Pridigar 3,12).


Vir: newspring.cc

Avtor: Allison Moore

Foto: unsplash.com

Sorodne objave: