Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Bog te ne pusti čakati zastonj

Bog te ne pusti čakati zastonj

Mikrovalovne pečice. Direkten prenos podatkov. Hitri pas. Daljinsko vodeni avtomobili.  

Smo kultura, ki ve kaj si želi – in to si želimo takoj.

Vemo do česa smo upravičeni, želimo si takojšnje priznanje in sovražimo zamude, pa naj je to v prometu, restavracijah ali na internetu. Moja sodelavka pravi, da živimo v »vozi-skozi« (ang. drive-through) družbi, in zaradi tega smo nenaklonjeni vsakršnemu zamujanju in poveličujemo vse, kar je takojšnje.  

To se odraža tudi v naši hoji z Bogom. Želimo, da odgovori, poskrbi ali se nam razodene v isti sekundi, kot prosimo, iščemo ali trkamo. Ampak včasih njegov odgovor pride v tišini (kar ni isto kot zanemarjanje) ali kot šepetajoč »počakaj«.

Tu sem se v odnosu z Bogom sedaj znašla tudi sama. Je hkrati dobro in težko in sveto in dnevno razodeva moje srce, ki je okuženo z željo po vseobsegajoči kontroli. Nepotrpežljivost razkriva, da nismo Bog in da, četudi poskušamo, ne moremo vsega upravljati v skladu s svojim urnikom.

V tej realnosti sem poklicana, da čakam. In morda si tudi ti.

Ko je odgovor »ne še«

Vem, da smo poslušni Gospodu. Vem, da ni samo pravilno ampak tudi dobro, da čakamo. Vem, da nas on nikoli ne pusti čakati brez razloga. Vem, da v vsem dela za našo radosti in svojo slavo, in to je to, kar si želim.

Ampak kot bivša učenka današnje kulture s posledicami padca, želim takojšnje priznanje in zadovoljitev svojih želja. Hrepenim po izpolnitvi teh dobrih sanj in želj. Želim videti, kako Bog odgrne zaveso, ki pravi »počakaj«, in mi da zeleno luč, da nadaljujem.

Vendar pa je luč še vedno rdeča. Zavesa je še vedno zagrnjena. Odgovor je še vedno »ne še«.

In Bog je dober. Neomajen. Trden.

Obilen v sočutju. Prisoten. Zavedajoč se.

On vidi. On ve. On sliši.

On drži naša srca. On drži svetilko našim korakom. On vodi. On uravnava.  

Njegovi načrti ne bodo omajani. In tudi mi ne bomo.

Koga čakaš?

Slavimo Boga, da žalost v čakanju ne odseva srca Tistega, ki nas prosi, naj čakamo. Ker ga poznamo, se upanje dviga iz pepela žalovanja in dana nam je potrebna moč za vztrajnost. On ti šepeta, »pridi k meni«. Moj jarem je prijeten in moje breme lahko. Že sem nosil te bolečine. Spet jih bom nosil. Tudi tebe bom držal.  

In počitek je najden.

On je z nami pri pouku čakanja in nas uči, da hrepenimo po njem pred vsem drugim.

Čakaj na Gospoda in bodi močan.

»Upaj v GOSPODA, bodi močan, tvoje srce naj se opogumi, upaj v GOSPODA.« (Psalm 27:14)

Ste ugotovili, da veliko Biblijskih navedkov, ki se nanašajo na čakanje, govori o čakanju na Boga? Nikoli nam ni naročeno, naj čakamo na dogodek, osebo ali karkoli drugega, razen na Boga samega. In v tem obdobju odlaganja dobrih sanj, me je to zavedanje povsem spremenilo.

»Le k Bogu teži moja duša, da se pomiri, od njega je moja rešitev… Le pri Bogu se umiri, moja duša, kajti od njega je moje upanje.« (Psalm 62: 2,6)

Le na Boga čaka naša duša. Zakaj? Ker nam je naročeno, naj ga iščemo. Kot je rekel C.S.Lewis v knjigi Mere Christianity »Iščite Kristusa in ga boste našli in z njim tudi vse drugo.« On je resnični zaklad, Tisti, po komer hrepenijo vse duše.

Torej čakajmo nanj in na vse, kar on je.

Kaj se učim v »čakajočih časih«

Kristjanu bi moralo biti čakanje tako znano kot stara odeja, mar ne? Celotno krščansko življenje je življenje čakanja. Od odrešitve naprej čakamo na popolno odkupitev, na večno slavje, na popolno dovršitev in na Kristusa, da naredi »vso žalost neobstoječo«. In v odzivu na zapoved, naj čakamo nanj, Bog pravi, da tudi on čaka. Čaka, da bo poveličan v nas (Izaija 30:18). Neverjetno.

"Če nas Gospod pusti čakati, počnimo to z vsem srcem, saj bodo blagoslovljeni ti, ki čakajo nanj. On je vreden čakanja. Ker nam že samo čakanje koristi: preizkuša vero, vadi ponižnost, trenira podrejanje in prinaša radost blagoslova, ko ta pride. Gospodovi ljudje so bili vedno čakajoči ljudje." (Charles Spurgeon)

Naslednjega se učim v »čakajočih časih« (ne »zapravljenih časih«, ker Bog nikoli ničesar ne zapravlja):

Čakanje ni izgovor za občasno pomanjkanje poslušnosti.

Čakanje ni drugi izraz za »sam ugotovi, kaj moraš storiti«

Čakanje ne upraviči ignoriranja kaj in kam Bog vodi, v upanju, da si bo premislil in prosil nekaj enostavnejšega od tebe.

Čakanje ni pasivno.

Čakanje je glagol, ki ne samo, da nas spominja, naj se v celoti opremo na Jezusa, ampak nam pravi, naj smo aktivno poslušni v naslednji stvari, v katero nas kliče.

Mogoče ne veš s sigurnostjo na kaj čakaš, ampak le, da moraš čakati. Ne glede na okoliščine pa imaš lahko gotovost v Tistem, na katerega čakaš.

»Molčé se naslanjaj na Gospoda in čakaj ga strpljivo…« (Psalm 37:7a, CHR)

In ne samo to, lahko imamo gotovost tudi v Tistem, ki čaka z nami.

»Ne boj se, saj sem s teboj, nikar se plaho ne oziraj, saj sem jaz tvoj Bog. Okrepil te bom in ti pomagal, podpiral te bom z desnico svoje pravičnosti.« (Izaija 41:10)

Čakaj v upanju

V tem obdobju čakanja moramo namerno umiriti bojazen in neustrašno položiti svoje upanje, ne v to, kar mi vemo, ampak v Tistega, ki že od začetka pozna konec in ki s svojo ljubeznijo prežema vsak naš vzdihljaj. Lahko počivamo v Bogu, ki ni nikoli len, ampak je pravičen v svoji vladavini in neoporečen v svoji zvestobi.

Ta resnica obstane tudi v najtežjih nočeh in najglobljih bolečinah. Za dokazom se lahko ozremo na križ, kjer je to, kar se je zdelo kot božja neaktivnost, napravilo pot zmage za grešnike in kjer so trije dnevi čakanja prinesli najbolj slavno razodetje ljubezni, upanja in moči, kar jih je svet kadarkoli videl.

Stoječa na tej resnici molim, da bi nas, namesto prestrašene in vznemirjene glede tega, kaj se lahko (ne) zgodi v naslednjem obdobju (ali tistem za tem), Bog v našem čakanju našel aktivne in zveste.

"Skrb izvira iz negotovosti glede absolutne ljubezni suverenega Boga do nas. Skrb izgine, ko spoznaš, da te Bog neizčrpno ljubi in ne bo dovolil, da kar koli zmoti njegove načrte za tvoje dobro." (J.D. Greear)


Avtor: Sophie McDonald

Vir: unlockingthebible.org

Foto: unsplash.com

Sorodne objave: