Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

Bog nam pravi: ne bojte se!

Bog nam pravi: ne bojte se!

V slovarju lahko najdemo definicije ogromno različnih fobij, kot sta npr. nomofobija (strah pred mobilno nedosegljivostjo) ali dendrofobija (strah pred drevesi). Strah nas je lahko glede svoje prihodnosti ali prihodnosti svojih otrok ali pa glede prihodnosti tega sveta. In vse to nas lahko vodi v paniko in nam prinaša skrbi. Pa vendar nam v Izaiji 41:10 Bog pravi, naj se ne bojimo: »Ne boj se, saj sem s teboj, nikar se plaho ne oziraj, saj sem jaz tvoj Bog. Okrepil te bom in ti pomagal, podpiral te bom z desnico svoje pravičnosti.« V tej vrstici nam Bog daje tri razloge, zakaj se nam ni treba bati.

Spomni se, da je Bog s tabo

Prvi razlog, ki ga imamo, je sledeči. Bog pravi: »Saj sem s teboj.« Ko smo v skušnjavi, da bi zapadli v strah, se moramo spomniti, da je Bog z nami. Bog nam obljublja, da nas ne bo nikoli zapustil ali pozabil (Hebrejcem 13:5). Njegova Beseda pravi, da bo on hodil z nami (5. Mojzesova knjiga 31:6).

S svojim strahom se ne rabimo soočati sami. Bog nas je ustvaril in pozna vse naše strahove, pa naj bodo še tako specifični. On je ustvaril naše notranje bitje in nas stkal v materinem telesu (Psalm 139:13), vsako našo celico in vsak delček naše osebnosti. Bog je svojemu preroku Jeremiji 1:5 rekel: »Preden sem te upodobil v materinem telesu, sem te poznal.« Bog nas je ustvaril in zato ne pozna zgolj naših strahov, ampak ve tudi, katere situacije bi nam lahko povzročile strah. Če svoje zaupanje usmerimo v Jezusa Kristusa, Bog nikoli ne dopusti, da bi se s strahovi soočali sami. Tolaži nas lahko dejstvo, da je Bog vedno z nami, in če je on z nami, nihče ne more biti proti nam (Rimljanom 8:31).

Premišljuj o tem, kdo je Bog

Ko se začnemo zavedati tega, kdo je z nami, potem se moramo dnevno spominjati tudi tega, kdo on je: Bog! Kralj kraljev, Gospod Gospodov ter Stvarnik nebes in Zemlje hodi z nami. »Saj sem jaz tvoj Bog,« pravi v Izaiji 41:10. On ni eden izmed bogov, ki so jih častila stara ljudstva, on ni eden izmed malikov, ki jih ljudje častijo danes – denar, popolnost, slava ali premoženje. Ampak on je veliki »Jaz sem« (2. Mojzesova knjiga 3:14). On je tisti, ki je pred Mojzesom razdelil morje, in on je tisti, ki lahko razdeli naše dvome in strahove.
Če želimo razumeti, kdo je Bog, moramo preživljati čas v premišljanju Božje besede, Biblije. Ko bomo to storili, bomo razumeli tudi, kdo smo mi. Spoznali bomo, kako velik je naš greh, storjen proti Bogu, in kako obupno potrebujemo Jezusa, Odrešenika, ki nas bo spravil, pomiril, z Bogom. Naše razumevanje tega, kdo je Bog, se bo poglobilo. Spoznali bomo, da je on Gospod in Odrešenik. Šele takrat bomo razumeli, zakaj se nam ni potrebno bati. Samo če bomo nenehno premišljevali o Božji besedi, bomo dojeli, kako veliko moč ima Bog. In to nam razkriva tudi zadnji razlog, zakaj se nam ni treba bati.

Zaupaj Božji obljubi, da ti bo Bog dal moč

Vrstica iz Izaije 41:10 nam kaže jasno Božjo obljubo, da nam bo Bog dal moč: »Okrepil te bom in ti pomagal, podpiral te bom z desnico svoje pravičnosti.« Če poznamo Boga, se naši strahovi pred neznanim in strahovi pred zlom, zmanjšajo. Bog nas v vsaki situaciji okrepi in to stori za svojo slavo. Njegove obljube nam zagotavljajo mir, svojo vrednost in samozavest pa najdemo v njem in ne v stvareh, ki jih počnemo. V vsem nam Bog vedno ponuja okrepitev. Bog v našem življenju nima zgolj odzivne vloge, ampak deluje proaktivno. Moč, ki je obudila Jezusa od mrtvih, je ista moč, ki zdaj deluje v nas po Božjem duhu (Rimljanom 8:11). Zato se nam ni treba bati jutrišnjega dne. Bog želi, da smo polni upanja in zaupanja, ne pa strahu. Zaradi obljube, da nas bo krepil in podpiral, nam je dal upanje. In tistim, ki verujejo v Jezusa Kristusa, je obljubil odrešenje in večno življenje z njim.

Bog je tisti, ki je z nami, in nas bo podpiral z desnico svoje pravičnosti. Ima popoln načrt za nas in ve, kaj potrebujemo v vsaki situaciji. Ob vsakem času bomo posvečeni zaradi njegove pravičnosti. On bo naša moč.

Katera področja življenja pa tebi povzročajo strah? Katere strahove moraš ti zaupati Bogu zdaj, ko veš, da te on lahko okrepi in ti da moč?


Avtor: Angie Ryg

Vir: unlockingtheBible.org

Foto: unsplash.com

Sorodne objave: