Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

A smo že tam?

A smo že tam?

Si kdaj nepotrpežljiv, ko čakaš na Boga? Pridobi si modrost v času čakanja. 

Poletne počitnice so od nekdaj čas nečesa sladkega in nečesa posebnega.

Ko sem bila majhna deklica, je bilo zame poletje poseben čas, v katerem sem pozabila dolge šolske dni in stres, ki je izhajal iz teh. Ko je poletje končno prišlo, sem storila vse kar sem lahko, da sem ga upočasnila in uživala to sladkost, kolikor se je le dalo. Strah me je postalo, ko se je približeval mesec avgust, z mislijo, da nimam več veliko časa za druženje s prijatelji. Če se ozrem nazaj, je edina vznemirljiva stvar pri odhodu nazaj v šolo bila nakupovanje novih oblačil in potrebščin.

Danes pa si želim ravno nasprotno, da bi dolgi poletni dnevi minili hitreje.

Želja in čakanje

Res je bil čuden občutek, ko moram ves ta čas čakati, da se vrnem nazaj v šolo. To me zares jezi. Zdi se mi, kot da sem svoje življenje v šoli dala na pavzo in se oddaljila od ljudi, s katerimi sem bila večino časa obkrožena. Vse poletje sem od prijateljev prejemala nešteto sporočil, napisanih z željami in navdušenji, kdaj se vrnemo nazaj v šolo in kaj novega nas vse čaka. Še vedno slišim iste stvari od prijateljev in sodelavcev na drugih šolah, ki si želijo, da se poletje konča, da se lahko začne novo leto. Zdi se, da je večina od nas v enakem obdobju čakanja.

Enostavno si je ne želeti čakanja. Ravno tako tudi misliti, da je to izguba časa, ki ni potrebna za rast nas kot ljudi in kristjane. Sama sem zagrenjena in jezna nad Bogom, ko sem v sezoni čakanja. V teh trenutkih ni težko pomisliti, »Moje življenje bo boljše, ko se vrnem nazaj v šolo.«  Ko sem se spomnila teh občutkov, sem prišla do zaključka, da je ta sezona čakanja preprosto okus mnogih trenutkov, ki jih bomo imeli prav vsi, kadar čakamo v čakalnici življenja. Mogoče je to čakanje na pravi čas, da zaživimo svoje sanje ali pa čakanje na odgovor na obupano molitev. V teh trenutkih ne bo težko pomisliti: »Moje življenje bo enkrat boljše…«

Veliko teh obdobij bo najverjetneje trajalo dlje kot le eno poletje. Enostavno je obupati in se predati svetu, ko pride do takšnega čakanja. Takrat brez težav vklopimo program Netflix, utišamo Svetega Duha in naše Sveto pismo pustimo na polici. Ne skušam povedati, da je Netflix slabo dejanje, vendar pa pri sebi velikokrat opazim, da je to zame pobeg pred tem, da bi se pogovarjala z Bogom. Čeprav se te tehnike na prvi pogled ne zdijo škodljive, nas le odvračajo le od tega veselja, ki prihaja iz polnega življenja, ki ga Bog ima za nas.

Kako se torej spopasti z željo, da bi čakanje želeli pregnati, v upanju kaj lahko pride jutri?

Moli za potrpežljivost

Mislim, da je lahko škodljivo, če sami sebi rečemo, da si privoščimo nekaj potrpežljivosti, si nadenemo ''velike dekliške hlače'' in s tem nadaljujemo. Medtem ko je potrpežljivost 100% dobro načelo, je tudi pomembno, da razumemo, da potrpežljivost ni nekaj kar lahko storimo sami. Vztrajnost ni nekaj, kar lahko kar prikličemo v obstoj in ni kot tabletka, ki jo lahko vzamemo. Je edinstveno in izjemno darilo, ki nam ga daje Bog, da lahko vzdržimo. Rečeno je, da ne bomo dobili potrpežljivosti z miselnostjo pasivnosti, temveč jo raje sprejmemo s pričakovanjem in v pripravi na to, kar ima Bog za nas.

Jakobovo pismo 5:7-8 čudovito opisuje:

Zato bratje, potrpite do Gospodovega prihoda! Glejte, poljedelec pričakuje dragocen sad zemlje in potrpežljivo čaka, dokler ne prejme zgodnjega in poznega dežja. Potrpite tudi vi; utrdite svoja srca, kajti Gospodov prihod je blizu.

V skladu z Jakobovim primerom moramo pripraviti naša polja za sadove, ki prihajajo. Bog dela dobra dela v tebi, tudi če jih včasih ne vidiš. Pomisli na vse poti, skozi katere si zrasel to leto. V tistih trenutkih jih takrat nisi videl, zato jih vidiš zdaj. Bog bo uporabil ta čas za veliko več kot boš kdaj koli sploh vedel.

Modro izkoristi svoj čas

Namesto, da brezsmiselno osemnajstkrat gledaš serijo Friends, se raje pogovarjaj z Bogom. Ugotovila sem, da se je moj pogled na obdobje čakanja spremenil, ko sem vzela svojo Biblijo in strmela k Bogu. Moja vključenost v navade in odnose, ki so me usmerjali k Bogu, je moj fokus iz nestrpne zagrenjenosti preusmerilo v radostno pripravo. Bog je zmožen narediti neverjetne stvari če svoja polja pripravimo v sezonah čakanja. Odličen citat pastorja Stevena Furticka pravi: »Veliki Božji premiki so rezultati preprostih dejanj poslušnosti.«

Torej... prijatelji moji. Kadar se ti obdobja zdijo predolga in si naveličan čakanja, se odloči nasloniti na poslušnost, katero bo Bog uporabil jutri v tvoje dobro. Našel boš radost, obrodil sadove in definitivno prišel tja, kamor si namenjen.


vir: fervr.net 

foto: unspalsh.comu

Sorodne objave: