Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

7 navad v boju proti primerjanju

7 navad v boju proti primerjanju

»Če bi le« so tri najsmrtonosnejše besede v kristjanovem besednjaku. Če bi le izgledala kot ona. Če bi le imel toliko denarja kot on. Če bi se le moji otroci vedli tako lepo kot njihovi. Če bi le lahko govoril, delal, kuhal, potoval, razmišljaš, deloval ali bil kot nekdo drug.

Zastrupljeni smo s primerjanjem.

Primerjamo naša telesa, službe, družine, sposobnosti, stvari in razum v nikoli potešeni želji za popolno zadovoljstvo. Želimo biti privlačni, uspešni in srečni. In merilo za to so ljudje okrog nas. Ampak namesto, da bi to privedlo v zadovoljstvo, naše primerjanje prinese ljubosumje, ponos in osramočenost.

Zavidamo tem, ki so »boljši« od nas, in po strani gledamo na te, ki so »slabši« od nas. Ko se enkrat začnemo primerjati, zdrsnemo v grenak, nenasiten krog. Bolj kot se primerjamo, bolj čutimo potrebo po primerjanju. To postane odvisnost. Smo v iskanju sprejetja in radosti, ampak paralizirani s pritiskom, da izgledamo, delamo in smo boljši kot ljudje okrog nas.

Zaradi tega je naš pogled odvrnjen od našega namena, poslanstva in potrebe po svetosti. Zato je primerjanje tako smrtonosno.

Primerjanje je v nasprotju z evangelijem

Primerjanje za kristjane ni samo nezdravo; je naravnost nasprotno od tega, kar verujemo. Evangelij je sporočilo radikalne sprejetosti, ki se začne s spoznanjem, da nismo v redu. Nismo lepi, vredni, uspešni, popolni ali boljši od drugih. Vsi smo grešniki, prav vsak od nas. Ampak v Kristusu nas Bog sprejema. On nas je očistil, nam dal nova oblačila, nas odrešil, spremenil, ljubil, posvojil – in on nas izpolnjuje.

Kot je povedal Tim Keller, »Evangelij je dobra novica milostne sprejetosti… kristjani, ki zaupajo v Kristusa glede svoje sprejetosti pri Bogu, namesto v svoj lastni moralni karakter, predanost ali delo, so simul iustus et peccator – istočasno grešni, a sprejeti. Hkrati smo bolj grešni in imamo več napak, kot bi si kadarkoli želeli verjeti, kljub vsemu pa smo bolj ljubljeni in sprejeti, kot bi si kadarkoli drznili upati.«

Bog vesolja nas je sprejel! Zakaj bi torej poskušali najti svojo vrednost v tem, da smo boljši od drugih ljudi? Verjamem, da je iskanje sprejetosti korenina našega primerjanja. Želimo biti boljši od drugih, da bi bili bolj ljubljeni. Mislimo da »če bi bili privlačnejši, pametnejši, premožnejši, boljši starši, soprogi, zaposleni… bi bili ljubljen.«

Ampak bili smo sprejeti in nič kar naredimo, ne more tega spremeniti. Primerjanje pa zavrača ponižno milost evangelija in pravi, »Ne, to ni resnica. Moraš si še bolj prizadevati.«

Kako torej izidemo iz te samouničujoče pasti? Kako prekinemo krog? Odločilno je, da sprejmemo svojo identiteto Božjih otrok, ki so popolnoma sprejeti in ljubljeni. Ampak kako pridemo do te točke?

Najprej se moramo zavedati, da ni zdravila, ki bi delovalo kar čez noč, prav tako ni magične spremembe mišljenja. Namesto tega pride sprememba z namernim ponotranjenjem svetih navad, ki se borijo proti pasti primerjanja.

Tukaj je sedem takih navad, ki nam lahko pomagajo:

1. Hrani se z resnico evangelija.

Beri Božjo besedo in svoje misli mariniraj z njeno resnico. Beri in razmišljal o njej in daj v prakso, kar prebereš. Pridobi svojo moč in vztrajnost za vsak dan iz te žive, aktivne besede.

2. Najdi področje svojega primerjanja in to priznaj.

Začni namerno iskati stvari, ki v tebi povzročijo primerjanje. Ali obstajajo vsakdanji trenutki, ko se boriš s tem? Prepoznaj jih, opazi jih in se pokesaj. Spoznaj, da je primerjanje greh in beži od tega.

3. Obdaj se s ponižnimi učitelji.

Poslušaj ljudi, ki niso zaznamovani z negotovostjo, primerjanjem in zavistjo. Naj bodo ponižni tvoj vzor. Obdaj se z ljudmi, ki so radodarni, velikosrčni in ki globoko ljubijo druge.

4. Beri knjige, ki izzovejo tvojo osredotočenost na samega sebe.

Ko sem se sama borila s svojo težnjo po primerjanju z drugimi, sta mi bili (poleg Božje besede) naslednji dve knjigi v veliko pomoč. Prva je New Morning Mercies, avtorja Paula Trippa, ki vsebuje dnevno branje, druga pa The Freedom of Self-Forgetfulness avtorja Tima Kellerja. Ti knjigi razodevata, da imamo ljudje problem, da smo preveč osredotočeni sami nase, in želita preusmeriti našo perspektivo s praktičnimi (in prijaznimi) nasveti za iskanje skromnosti.

5. Uri se v večji ljubezni

Namesto, da ljudi uporabljaš kot merilo zase, naredi korake, da boš z njimi ravnal kot s posamezniki, ki odsevajo Božjo podobo. Služi jim. Moli zanje. Delaj jim dobro. Spodbujaj jih. Dajaj jim. Žrtvuj se zanje. In videl boš, kako se bo tvoj odnos do njih spremenil.

6. Vzgajaj hvaležnost.

Primerjamo se, ker smo nezadovoljni. Proti primerjanju se lahko borimo tako, da dnevno gojimo hvaležnost. Začni opažati majhne darove milosti. Vključi poseben čas za hvaležnost v svoje molitve. Bodi pozoren na različne načine, skozi katere ti Bog izkazuje svojo milost.

7. Ne pozabi, kdo si v Kristusu.

Z drugimi besedami, samemu sebi govori evangelij sprejetosti v Kristusu. Tvoj stvarnik Bog te popolnoma pozna in te popolnoma ljubi in nič ne more tega spremeniti. Ko se učiš boriti proti primerjanju, se raduj v evangeliju. To je edina stvar, ki ima moč, da zlomi vezi ljubosumja, ponosa, sramote in osredotočenosti na samega sebe ter nas osvobodi, da živimo zadovoljni in srečni v Jezusu.


avtor: Jaquelle Crowe

vir: unlockingthebible.org

foto: unsplash.com

Sorodne objave: