Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

7 korakov do zadovoljstva v samskosti - 1. del

7 korakov do zadovoljstva v samskosti - 1. del

1. del: Kako sem se naučila najti globoko zadovoljstvo v svoji samskosti

”Kako se soočaš s tem, Han!?”

To vprašanje sem večkrat tedensko slišala od skrbnih prijateljev in družine, ki so opazili, da bi bilo lahko prihajajoče obdobje težko zame. Nanašali so se na dejstvo, da sta se moja mlajša brat in sestra oba poročila v razmaku šestih mesecev. Tako sem ostala jaz, najstarejša, edina samska v naši družini.

Moj ”samski status” ni pomanjkanje ranljivosti ali želje po tem, da grem ven in spoznam nove ljudi. Verjemite mi, imela sem dovolj nerodnih zmenkov, ki pa preprosto niso vodili v nič drugega kot le v dobro zgodbo. Ampak to obdobje je bilo zaznamovano z nečim povsem drugačnim zame: globokim zadovoljstvom. In s temi besedami ne razmetavam kar tako.

Kaj mislim z zadovoljstvom? To, da ne čakam, da bi živela svoje življenje ali se zavezala domu ali skupnosti dokler nisem poročena.

Moje življenje sedaj ni definirano z ”ko bi le bilo” v prihodnosti. Definirano je z ljudmi, okoljem in delom, h katerem me je poklical Bog, da sem v njem zvesta v tem trenutku. Že sedaj sem celotna oseba zaradi dela, ki ga je na Križu dokončal Jezus in ki ga je začel tudi v meni. Biti v zvezi, zaročena ali poročena me naredi bolj ali manj celotne kot sem ravno zdaj tukaj. Ampak da sem prišla do tega, je bilo potrebno nekaj dela.

Ko sem premišljevala o svojem potovanju do zadovoljstva, sem lahko razpoznala določene prakse, za katere verjamem, da so mi pomagale to doseči. In ker se pogosto dobivala vprašanja glede tega, sem se odločila, da odprto delim te korake. Moje upanje je, da če je samskost nekaj, s čimer si ti osebno nezadovoljen v svojem življenju, boš lahko spoznal, da nisi sam in boš našel upanje in spodbudo za nadaljevanje poti v teh korakih.

1.     Žaluj!

Prepoznati, kakšna so bila tvoja pričakovanja in si dati prostor in čas, da žaluješ nad propadom teh pričakovanj. Če sem iskrena, ne glede na to koliko zaupam Bogu s svojim življenjem in vem, da ne morem videti prihodnosti ali imeti nadzora nad okoliščinami, lahko občutim realnost tega, da se je moje življenje izšlo veliko drugače, kot sem si predstavljala.

Spominjam se dveh rojstnih dneh nazaj, ko sem bila doma na Češkem z družino in prijatelji v svojem najljubšem mestu – in vsem dan sem jokala. Dopolnila sem starost, ko sem mislila, da bom že poročena. Ali pa vsaj, da bi imela svoj dom ali pa bi opravljala delo, ki bi ga oboževala in bi me izpolnjevalo. Ampak nič od tega nisem imela. To sem občutila kot izgubo in zadelo me je kot strela z jasnega. Morala sem spoznati, da se moja pričakovanja niso izpolnila in si dovoliti, da žalujem za izgubo tega pričakovanega ”življenja”.

Morala sem iskreno pogledati, kakšne predstave ”dobrega življenja” ali ”uspeha” so oblikovale moje želje in kakšni kulturni objekti čaščenja so tekmovali za moje srce.

  • Kakšne filme in TV serije gledam in kako ti oblikujejo moje želje?
  • Kakšne besede sprejemam skozi pesmi ali knjige in dovolim, da vplivajo na moje želje?
  • Kje in s kom preživljam svoj čas in kako je njihovo mišljenje vplivalo na moje misli?

Če se namenoma zavedam teh dejavnikov, v katere sem potopljena in kako vplivajo na mojo vizijo dobrega življenja, lahko prepoznam napačna prepričanja in začnem bolj aktivno sprejemati sporočila, ki ponovno postavijo moje srce na pot Božje vizije dobrega življenja. To mi pomaga žalovati in potem iti naprej z večjim upanjem.

2. Sprejemaj!

Naredi si seznam daril, ki si jih prejel v tem obdobju življenja, ker si samski. In se dejansko vadi v sprejemanju – odpri jih in v njih uživaj.  

Vsako obdobje življenja pride z darili, ki jih druga obdobje ne prinašajo. In ne želim zapraviti daril tega obdobja s tem, da si želim daril nekega drugega obdobja. Zame je eno največjih daril svoboda, s kateri lahko investiram v svojo skupnost. Ni mi potrebno zavrniti druženje z ljudmi, ker bi morala zavarovati čas za partnerja. Prav tako lahko grem kamorkoli hočem, kadarkoli hočem.

Lahko stojim ob strani bratu in sestri in namensko investiram vanju in v njune partnerje. Imam čas, prostor in čustveno energijo, da poglabljam in krepim te odnose in se razujem z njimi v njihovih obdobjih življenja. To ne pomeni, da razmišljam o darilih, za kateri bi ”morala biti” hvaležna v tem obdobju življenja, medtem ko se utapljam v nezadovoljstvu, ampak da jih resnično sprejemam in v polnosti uživam v njih.

3. Živi!

Živi svoje najboljše življenje zdaj. Resnično. Tvoje najboljše življenje ne pride, ko se uresničijo vse tvoje želje – ko imaš popolno telo, sanjsko stanovanje ali velik diamant na prstancu. Lahko ga živiš tukaj in zdaj.

In ko resnično uživaš in živiš polno življenje, namesto da obupano poskušaš ujeti in nadzirati okoliščine in jih obrniti v svoj prid, to privlači ljudi. Ljudje, ki ljubijo življenje, ki ga živijo, oddajajo občutek prijetne samozavesti, umirjenosti in radosti.

In to je nalezljivo – navduši in pritegne ljudi k tebi, ker si želijo tega, kar imaš ti. In veš kaj?! Verjamem, da je najboljša pot, da spoznaš nekoga, s komer želiš biti v zvezi, pot dinamičnega življenja. Ko resnično živimo in delamo stvari, za katere smo bili ustvarjeni, ko dajemo prosto in v obilju, takrat v teh trenutkih vidimo, kdo živi podobno življenje.

2. del članka najdeš tukaj. ;) 


avtor: Hannah Ellenwood

vir: fervr.net

foto: unsplash.com

Sorodne objave: