Life

Preberite si zgodbe, članke, nasvete in misli, ki jih Jezus ustvarja v našem svetu.

20 praktičnih načinov za dnevno premagovanje greha

20 praktičnih načinov za dnevno premagovanje greha

Greh nas bega. Ljubimo ga in ga sovražimo. Sprejmemo ga in se borimo proti njemu. Odzovemo se nanj in hkrati ne razumemo zakaj. Greh je vabljiv in nas zmede, prinaša zadovoljstvo in nas uničuje. Odrešeno srce je bilo osvobojeno moči greha, a se še vedno bori proti prisotnosti greha – in greh nas oddaljuje od Boga, ki je željan priti in nas rešiti greha.

Ko sem vprašala prijatelje, »Kateri so grehi in območja skušnjav, ki sem jim moramo dnevno upreti?« je bil odziv neverjeten: ljubosumje, lenoba, nezadovoljstvo, kontrola, pomanjkanje poguma, ponos, oster jezik, nečimrnost, obrekovanje, nezadostnost, skrb, strah, sebična korist, nepotrpežljivost, jeza, poželenje, strah pred ljudmi in kritično obsojanje drugih kristjanov.  

Kateri od naštetih odsevajo tebe? Se spomniš še drugih?

Nobeden kristjan ni izvzet od boja z grehom in pametno je premisliti kako in proti komu se aktivno borimo vsak dan. Ampak ne borimo se sami:

»Saj vemo, da Kristus, potem ko je bil obujen od mrtvih, več ne umre; smrt nad njim nima več oblasti. Kajti kar je umrlo, je umrlo zaradi greha enkrat za vselej, kar pa živi, živi Bogu. Tako tudi vi: mislite, da ste mrtvi za greh, a da živite za Boga, v Kristusu Jezusu.«  (Rimljanom 6:9.11)

Ti, ki veruješ v Jezusa Kristusa, si mrtev za greh in živiš v Bogu – in poklican si, da sam sebe dojemaš na ta način. Kako torej izgleda borba proti grehu na dnevni ravni, ko nas vsepovsod obdaja skušnjava in je duhovna smrt cilj greha (Jakob 1:15)?

Presodi teh 20 praktičnih načinov, da »sam sebe dojameš kot mrtvega grehu in živega za Boga« tako, da dnevno premagaš greh:

1. Moli za prepričevanje Svetega Duha in njegovo pomoč.

»In če prebiva v vas Duh njega, ki je obudil od mrtvih Jezusa, bo on, ki je obudil Kristusa od mrtvih, po svojem Duhu, ki prebiva v vas, priklical v življenje tudi vaša umrljiva telesa.« (Rimljanom 8:11)

2. Prakticiraj vsakdanje priznanje.

»Če rečemo, da smo brez greha, sami sebe varamo in resnice ni v nas. Če pa svoje grehe priznavamo, nam jih bo odpustil in nas očistil vse krivičnosti, saj je zvest in pravičen.« (1 Janez 1:8-9)

3. Odstrani skušnjavo.

»Če te tvoja roka pohujšuje, jo odsekaj! Bolje je zate, da prideš pohabljen v življenje, kakor da bi imel obe roki, pa bi prišel v peklensko dolino, v neugasljivi ogenj.« (Marko 9:43)

4. Povej prijatelju.

»Železo se brusi z železom, človek brusi svojega bližnjega.« (Pregovori 27:17)

5. Zapomni si vrstice iz Svetega pisma.

»Nadenite si celotno Božjo bojno opremo, da se boste mogli upirati hudičevim zvijačam… Vzemite tudi čelado odrešenja in meč Duha, kar je Božja beseda.« (Efežanom 6:11,17)

6. Premišljuj o križu.

»Skupaj z njim je oživil tudi vas, ko ste bili mrtvi zaradi prestopkov in zaradi neobrezanosti svojega mesa. Odpustil nam je vse grehe in izbrisal zadolžnico, ki se je s svojimi določbami glasila proti nam. Odstranil jo je iz naše srede in jo pribil na križ.« (Kološanom 2:13-14)

7. Hitro opravi z užaljenostjo.

“Če tvoj brat greši, pojdi in ga posvári na štiri oči. Če te posluša, si pridobil svojega brata.« (Matej 18:15)

8. Razlikuj med svojimi željami.

»Treba je, da odložite starega človeka, kakor je živel doslej in ki ga uničujejo blodna poželenja…in oblečete novega človeka, ki je po Bogu ustvarjen v pravičnosti in svetosti resnice.« (Efežanom 4:22, 24)

9. Pomagaj nekomu v potrebi.

»Ne delajte ničesar iz prepirljivosti in ne iz praznega slavohlepja, ampak imejte v ponižnosti drug drugega za boljšega od sebe.« (Filipljanom 2:3)

10. Slavi Boga in se mu zahvaljuj.

»Zato omrtvite v sebi to, kar teži k zemlji… s psalmi, hvalnicami in duhovnimi pesmimi v svojih srcih hvaležno prepevajte Bogu.« (Kološanom 3:5,16).

11. Pazi na svoje besede.

»Nobena umazana beseda naj ne pride iz vaših ust, marveč le dobra, da bi bila ob potrebi v izgrajevanje, da bi podelila milost tistim, ki poslušajo.« (Efežanom 4:29).

12. Odpusti.

»Varujte se! Če tvoj brat greši, ga pograjaj, in če se skesa, mu odpústi. Če greši sedemkrat na dan zoper tebe in se sedemkrat na dan obrne k tebi ter reče: ›Kesam se,‹ mu odpústi.« (Luka 17:3-4).

13. Spoznaj sebe.

»Kakor se pes vrača k svojemu izbljuvku, tako norec ponavlja svojo bedarijo.« (Pregovori 26:11) 

14. Bodi pozoren na svojo vest.

»Kdor pa jé v dvomu, je obsojen, če jé, ker tega ne dela iz vere. Kar koli pa ne izvira iz vere, je greh.« (Romans 14:23)

15. Beži pred spolnimi grehi.

»Bežite pred nečistovanjem. Vsak greh, ki ga stori človek, je zunaj telesa; kdor pa nečistuje, greši proti lastnemu telesu.« (1 Korinčanom 6:18)

16. Izgovarjaj resnico nad dvomom, strahom in nevero.

»Podiramo razmisleke in vsakršno visokost, ki se dviga proti spoznanju Boga, in vsako misel podvržemo poslušnosti Kristusu.« (2 Korinčanom 10:4-5)

17. Sooči se z jezo.

»Popusti v jezi, zapusti srditost; ne huduj se, to bi se slabo končalo.« (Psalm 37:8)

18. Zadaj si, da boš ugajal Kristusu.

»Zato si tudi prizadevamo, da bi mu bili všeč, bodisi da smo priseljeni v telesu bodisi da smo izseljeni. Vsi se bomo namreč morali pojaviti pred Kristusovim sodnim stolom, da bo vsak prejel plačilo za to, kar je v zemeljskem življenju delal, dobro ali slabo.« (2 Korinčanom 5:9-10)

19. Spominjaj se Božjega odrešujočega dela.

»Ali ne veste, da krivični ne bodo deležni Božjega kraljestva? …In taki ste bili nekateri. Toda bili ste umiti, posvečeni ste bili, opravičeni ste bili v imenu Gospoda Jezusa Kristusa in v Duhu našega Boga.« (1 Korinčanom 6:9, 11).

20. Sledu Jezusu.

»Tedaj je Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel. Kajti kaj koristi človeku, če si ves svet pridobi, svoje življenje pa zapravi? Ali kaj bo dal človek v zameno za svoje življenje?” (Matej 16:24-26).


Avtor: Kristen Wetherell

Vir: unlockingthebible.org

Foto: unshplash.com

Sorodne objave: